OFFROAD OULU

Pääalue => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: VinoTinto - Elokuu 13, 2004, 19:24:58

Otsikko: Lälläristi
Kirjoitti: VinoTinto - Elokuu 13, 2004, 19:24:58
Allekirjoittaneella ei ole LA-puhelimista minkäänlaista kokemusta ja lälläri on hakusessa, joko käytetty monipuolinen tai perusversio uusi.

Miten porukoilla on lälläriä käytössä?
Onko Oulun offaajilla joku kanava sovattuna, am/fm?
Miten kauas kantaa näillä seuduilla tuo LA?
Lieneekö PMR-puhelin suositumpi? Kanava ilmeisesti 4/16.
Otsikko: Lälläristi
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 14, 2004, 08:08:32
Moi,

aiheesta on kirjoiteltu aika paljon myös tällä foorumilla, mutta se palsta on vaan jäsenten käytössä. Jos olet maksanut 2004 jäsenmaksun eikä "vain jäsenille" osio näy, ota yhteys Sutisen Harriin.

Myös petrisimoliinissa oli aiheesta plajon juttua.

Oma mielipiteeni on, että lälläri on ihan ehdoton safareilla ja muuten porukassa ajellessa, autokäytössä siis paljon parempi kuin pemari, jonka etuna taas on käytön monipuolisuus.

Lälläreitä on aika monella, ja niitä hankitaan lisää. Myös pemareita on jo aika paljon, nekään ei kovin montaa kymppiä pari maksa. Molempi parempi, autokäytössä lälläri (jos muillakin on), ja muissa hommissa tai auton ulkopuolelta pemari.

Käytännössä aina käytetään AM-kanavia, FM:ää kun ei vanhemmista laitteista löydy, ja samoin käytetty kanavanumero on aina alle 20 (vai 22) koska vanhoissa vehkeissä ei enempää ole. Tyypillisesti käytössä olleet kanavat ovat 15 ja 16 (eli 4x4), etelässä kai käytetään paljon myös 12, ja 19 (rekkakanava) on itselläkin usein valittuna kun ajelen tiellä.

Pemareissa oululaisten vakiokanava on 4/16 (jos kaikilla on alikanavat), Raajärvellä kanavat jaettiin ryhmien kesken (2..6, ei alikanavaa).

Lällärin kantavuus on erittäin paljon kiinni antennista, mullakin on hamvin mahdollinen lyhyt (30cm?) magneettiantenni konepellillä (ei paras mahd. paikka), kuuluvuus on tasamaastossa ehkä pari-kolme kilsaa, eli riittää kimpassa ajamiseen, välimatka on harvoin tuota isompi, pidemmät kusot sitten gsm-puhelimella. Tietty koneen laatu ja kunto vaikuttaa kans, mutta hyväkään kone ei kuulu paljon mihinkään huonolla tai epävireessä olevalla antennilla.

Ihan perus-lällärillä pärjää mainiosti, kanavat ja moduloinnit valitaan aina siten että kaikki kuulevat, pemareissa kannattaa ottaa sellainen jossa on ne alikanavat, Oulun kerhon porukoilla on pääasiassa Doro 512 -mallisia, on hieman lelun oloinen mutta toimii, Musta Pörssi maailma ainakin myy niitä, sinen oli keväällä sellainen sopimushintakin, ei mahda kyllä olla enää voimassa.

-Paavo
Otsikko: Kiitosta kommentista
Kirjoitti: VinoTinto - Elokuu 15, 2004, 17:56:30
Vai on kerholla oma sisäpiirin sivu...
Pitänee liittyä kerhoon. Onko jäsenten sivuilla keskustelu vilkasta?
Täällä yleisessä osiossa on ollut hiljaisempaa, ainakin aikaisemmin.

PMRssähän on tuo kantama aikas lyhyt maastossa.
Ihmeen lyhyt se on tuolla LAallakin.
Se mitä olen selaillut uusien koneiden teknisiä tietoja, on kiinnittänyt huomiota se, että AM ja FM-puolilla (modulaatioilla?) on eri lähetystehot.
Milloin fm on tullut lälläreihin?
FMllä on ilmeisesti pitempi kantama...
Voiko sen antennin virittää itse vai onko se liikkeen hommia?
Semmoinen 2- metrinen kattotelineessä olisi nannaa...
 :P
Otsikko: Lälläristi
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 16, 2004, 11:22:15
Moi,

vain jäsenille osastossa on suurinpiirtein samanverran keskustelua kuin yleisellä puolella. Jäsenmaksu on 20e/vuosi, liittymismaksua ei ole.

AM- ja FM-lähetystehoja ei kannata suoraan vertailla, koska modukaatiot ovat erilaisia. AM-lähetteessä signaali moduloin kantoaallon amplitudia, eli jos lähetin on päällä mutta kukaan ei meso mikkiin (lähetetään siis hiljaisuutta) niin lähetysteho on nolla (tai lähellä sitä).

FM-lähetteessä signaali moduloin kantoaallon vaihetta, eli lähetin hönkii koko ajan tuutin täydeltä, hiljaisuus näkuu vain kantoaallon vaiheen muutoksina tai niiden puutteena, en nyt heti muista tarkemmin, minusta kun nuo RF-jutut on insinööritieteistä lähimpänä mustaa magiaa.

Käsittääkseni 1W AM ja 4W FM kuuluis suurinpiirtein yhtä hyvin? Mutta varmasti antenni vaikuttaa enemmän kuuluvuuteen kuin tuo ero.

Antennin voi virittää itse, jos se on tehty ellaiseksi, eli siinä on säätö. SWR-mittari (maksaa muutaman kympin?) kiinni antenniin ja sitten ruuvvataan siten että mittari näyttää sitä mitä pitääkin. En kovin paljon omaa kokemusta eikä omaa mittariakaan, mutta ei se rakettiteknologiaa ole. Oikeestaan vois harkita että hankittais kerholle joku kohtuullinen SWR-mittari? Tää on sitten virallinen aloite, käsiteltäköön seuraavassa hallituksen kokouksessa!

2-metrinen kattoantenni voi kuulua hyvin, mutta ei ehkä oo kovin hausta ilman kunnon jousijalkaa tms. joka sallii taipumisen, ainakin jos ajelee metsässä jossa on vankkoja oksia vain vähän auton kattoa korkeammalla.

-Paavo