OFFROAD OULU

Pääalue => Tekniikkaa/Rakentelua => Aiheen aloitti: Paavo - Tammikuu 25, 2004, 17:07:54

Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 25, 2004, 17:07:54
Moi,

eli tällaista mulla on suunnitteilla:

- akselilukkojen alipaineohjaus
- kattoteline valoille ja vararenkaalle
- kylkipalkit odottelee alleliimaamista
- vararenkaan ja -vanteen hommaus

-Paavo
Otsikko: 2004-01-25
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 25, 2004, 17:13:25
Ja tänään sain siis aikaiseksi sen verran, että ehjäsin maijalammella möksähtäneen CD-vaihtajan, ei sinä oikeastaan isompaa vikaa ollut, yksi tanko ja yksi tuki olivat hieman vääntyneet eli vinossa, nyt taas ganes luukuttaa! Otin samalla käyttökopiot levyistä, ne jos olis menneet hajalle niin olisin kiroillut vielä ens kesänäkin, kiekkoja oli tusina parhaasta päästä, niiden menetys olis kirpaissu aika kovaa.

Ja oikaistun ja vahvistetun alasuojan laitoin myös paikoilleen, säädin samalla uutta ohjaustankoa hieman, että ratti on suorassa kun auto menee suoraan.

-Paavo
Otsikko: 2004-02-08
Kirjoitti: Paavo - Helmikuu 08, 2004, 06:53:53
Kone alkoi eilen vuotamaan jäähdytysnestettä, vuoto pitäis paikata, mutta ko. toimenpidettä varten se (vuoto) pitäisi ensin paikallistaa, jostain koneen päältä ja takaa se lirinä kait alkaa, tutkimukset jatkuvat (eli käytännössä siis alkavat) tänään.

Jotain hyvääkin tuossa nestevajauksessa oli, löytyi nimittäin yksi irtonainen alipaineletku, eli seosten laihuus löysi loogisen selityksen.

Kattotelineen kasaus on alkanut, kouruun tulevaan putkeen on jo liimattu kiinni ne pystytuet, mutta ajanpuutteen (oikeastaan kaikenlaisen muun puuhastelun, aikahan on universumin ainoa aidosti loppumaton luonnonvara, sitä riittää) takia homma etenee hitaahkosti. Tavoitteena on saada teline ens syksyn rientoihin tehdyksi, että valoa piisaa joka suuntaan.

Ja oikeastaan vakavin tauti tällähetkellä on akselikuume, sairastuin siihen joku viikko sitten, ja rangeen on hakusessa 2-akselisen Volvo C303 portaaliakselit. Nuo tuovat maavaraamukavasti lisää, välitykset paranevat maastoajoon mukavasti (perävälitys 1:3.5 -> 1:6), ja noiden pitäis kestää hieman kolmeykköstä isompaakin rengasta. Jenkeistä saa levyjarrujakin, mut ensin siis pitäiis löytää tuollaiset akselit, tai oikeastaan kahdet, hyviä vinkkejä otetaan vastaan.

-Paavo
Otsikko: 2004-02-08
Kirjoitti: Paavo - Helmikuu 08, 2004, 15:39:00
Niniin, kone on taas vedenpitävä, letkussa oli reikä.

Kiitoksia Ekille tallista ja Jokelle letkusta.

Laitoin samalla sen katkenneen alipaineletkun paikoilleen, tyhjäkäyntiseokset on nyt säädetty aikalailla korvakuulolta, pitää käydä vaikka shellillä mittaamassa ne kohdilleen. Mottoriöljyt vois vaihdattaa samalla, niin ei tarvitse sitten keräillä jäteöljyjä.

Mittaisin samalla Peten "rocket science" (toimiva se on, mutta näyttää... hmm... itse tehdyltä :) mittarilla bensan paineita, piti olla 2.5 kiloa, mutta mittarin mukaan oli vain 1.4 bar, pitää vaihtaa mittaria tai bensapumppua...

Ja bensaletkuja irroitellessa tulin kurkanneeksi oikeaan takajarruun, kun rengas oli siitä tieltä poissa, ja oliskohan kohta aika vaihtaa jarrupalat, pintaa oli vielä vajaa milli kun oikein tarkkaan katsoi. Jarrunesteet vois vaihtaa samalla, alkaa olla aika mustaa, vaikka nesteen väri oli ihan kirkas alunperin.

-Paavo
Otsikko: Re: 2004-02-08
Kirjoitti: AVRO - Helmikuu 14, 2004, 21:04:35
Lainaus käyttäjältä: "Paavo"
Ja bensaletkuja irroitellessa tulin kurkanneeksi oikeaan takajarruun, kun rengas oli siitä tieltä poissa, ja oliskohan kohta aika vaihtaa jarrupalat, pintaa oli vielä vajaa milli kun oikein tarkkaan katsoi. Jarrunesteet vois vaihtaa samalla, alkaa olla aika mustaa, vaikka nesteen väri oli ihan kirkas alunperin.

-Paavo


Heh, en siis ole ainut joka kurvailee kusenpolttamilla jarruilla...
Vaihdoin vihdoinkin tuossa viikko sitten etulevyt ja palat, samalla tuli pestyä ja rasvattua laakeritkin.Olihan ne levyt jo 3mm alle minimin, pikkasen parani jarrut. :oops:  Noo, asia oli tiedossa mutta se laiskuus.

Sama homma olisi tiedossa taakse, levyt olleet jo ostohetkestä asti umpiruosteiset.Hassu sattuma vaan että saman päivänä kun vaihdoin eteen osat, alkoi oikea takajarru rahisemaan... palat loppu.No rahiskoon kun pitää levyt vaihtaa kummiskin, tänään sitten vähän kattelin alle niinhän sisempi pala on jo rauta rautaa vasten.Sekin vielä että se pirun kitinänvaimennuslevy pudonnut satulan ja palan väliin, ja estää palan palautumasta kunnolla...  :roll:

Noh, ens viikolla varmaan pakko sijoittaa ropoja uusiin osiin.Onhan se kumminkin halpa henkivakuutus.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Helmikuu 15, 2004, 05:59:06
Moi,

se että levyt ja palat kuluu on enemmänkin ominaisuus, ihmeen hyväthän nuo rangen jarrut ovat, kohtuu tehokkaat ja yllättävän luotettavat. Rumpujarrujen kanssa olis varmaan ihan eri tavalla voimistelua...

Lainaus
Sama homma olisi tiedossa taakse, levyt olleet jo ostohetkestä asti umpiruosteiset.Hassu sattuma vaan että saman päivänä kun vaihdoin eteen osat, alkoi oikea takajarru rahisemaan... palat loppu.No rahiskoon kun pitää levyt vaihtaa kummiskin, tänään sitten vähän kattelin alle niinhän sisempi pala on jo rauta rautaa vasten.Sekin vielä että se pirun kitinänvaimennuslevy pudonnut satulan ja palan väliin, ja estää palan palautumasta kunnolla...


Jos sulla on ohuet levyt, ja palat kuluneet ohuiksi, niin eikä siinä ole se vaara että se palan loppu menee satulan ja levyn väliin?

Tarkoitatko tuolla kitinänvaimennuslevyllä niitä pieniä levymallisia jousia jotka tulee palojen päälle pitämään aloillaan? Ovat muuten halpoja vaihtaa uusiin, muistaakseni oli vaan muutaman euron sarja, samassa pussissa tuli ne sokat.

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: AVRO - Helmikuu 16, 2004, 12:20:51
No ei ne levyt niin ohuet vielä ollut, aika pieni se väli kumminkin levyn ja satulan välissä.Kulutustavaraa nuo jarrut ovat, tuppaavat vaan aina leviämään noi korjaustoimet näissä vanhoissa kotteroissa... nyt selvisin aika helpolla kun lisätöiksi tuli vain laakerien huolto.Napsuva cv-jointti sai jatkaa uraansa vielä, kun napsuu vain ihan äärimmäisissä käännöksissä.
Onneksi sentään etujarrut toimivat muuten, ei ollut männät jumissa etc etc.

Tännä kävin jo ostamassa taakse uudet levyt ja palat, ei sitä rohinaa kauaa jaksa kuunnella, saas nähdä mitä sieltä löytyy kun avaa.

Joo, ei ne kitinäjouset paljoa maksa.
Otsikko: 2004-03-02
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 02, 2004, 20:46:00
Jee! Nyt seokset on kohdillaan, eli kummasti se vaan yx irtonainen alipaineletku vaikutti... :-)

Pikainen arvio sen alipaineletkun korjaamisesta on kaksijakoinen: lievä positiivinen vaikutus vääntöön erityisesti alapäässä, ja mahdollinen negatiivinen vaikutus kulutukseen (eli bensamittari ei ehkä vaju enää niin nopsaan).

Samalla vaihdettiin koneeseen uudet öljyt (ja tietysti myös suodatin), perissä ja vaihteistoissa oli täydet öljyt (=lue ei vuoda pihalle niin paljon että olis tarvinnu lisätä, molemmat perät on kosteita mutta lootat kuivia), takaperässä oli hieman painetta eli ilmeisesti huohotin on tukossa, saattais helpollakin selittää sen mix edellisessä vaihdossa öljyn seassa oli hieman vettä.

-Paavo
Otsikko: 2004-03-15
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 15, 2004, 10:30:49
Hain viikonloppuna ne porttaaliakselit ruotsista, offivaruste laittaa ne alle tällä viikolla.

Kuvia akseliruletista: http://stiletti.wipsl.com/gallery/album76

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: petri r - Maaliskuu 15, 2004, 12:07:38
...kiva pieni "kuluvien osien huolto"....vai mites se nyt olikaan?  :wink: Taitaa loppua haasteet Iinatista Paavolle....Mites isot pyörät sinne mahtuukaan sit tarvittaessa? 37"? Meinaatko ostaa erikseen " isot metsäkumet" safarireissuja tms varten?
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 15, 2004, 20:06:34
Moi,

Lainaus käyttäjältä: "petri r"
...kiva pieni "kuluvien osien huolto"....vai mites se nyt olikaan?  :wink: Taitaa loppua haasteet Iinatista Paavolle....Mites isot pyörät sinne mahtuukaan sit tarvittaessa? 37"? Meinaatko ostaa erikseen " isot metsäkumet" safarireissuja tms varten?


Miten niin haasteet lopput Iinatista? Onhan siellä monta paikkaa joihin ei ole kehdannut työntää kolmeykkösillä ilman lukkoja...

Rengastus menee kait alkuperäisen ajoneuvon mukaan, eli leima tulee 245/75r16 renkailla. Alle mahtuu varmaaan isommatkin, mutta en ole vielä päättänyt millaiset välitystenharventajat laitan, ehdolla olis TrXus Mud Terrain 255/85r16, tai Q78-17 Super Swamper TSL (n. 36") jos ne mahtuu pyörimään, isommatkin menis mutta takakaarien avartaminen ei ole neliovisessa rangessa helppoa.

Siellä pajassa mistä hain akselit oli yx kilpa-auto, kaverit repi irti dana kuuskymppisiä ja laittoi tilalle noita samoja porttaaleja, ovat kuulemma paljon kestävämmät. Koneessa oli 350 heppaa ja renkaina 17/40-16.5 gumbo mudderit, eli ilmeisesti noi volvon aksulat on aika lujat, kun kestää tuollaista revittämistä isojen hyppyjen kera, skaban nimi on monsterrace, eli mutaa ja hyppyjä parisataa metriä.

-Paavo
Otsikko: Re: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 21, 2004, 16:53:13
Moi,

tulevaa suunnitellessa, päivitämpä samalla tämän tehtävälistankin:

Lainaus käyttäjältä: "Paavo"
- kattoteline valoille ja vararenkaalle
- kemppilukko taakse
- kylkipalkit odottelee alleliimaamista
- efi check, seosta hieman rikkaammalle
- öljyvuotoja vois joskus kans hieman tukkia
  * kone
  * molemmat perät
  * jakoloota
  * vasen etunapa
- koneseen uutta castrolia (TWS 10W-60)


Kemppilukkoja ei nyt tarvitse, kun uusissa akseleissa on kytkettävät.

Tuo "Efi check" tuli tehtyä kun konehuoneesta löytyi yksi irtonainen (=poikki mennyt) alipaineletku, ja seokset on nyt säädetty kohdilleen.

Pahimmat öljyvuotopaikat on vaihtumassa pois, ja jakolootakaan ei taida enää vuotaa, kun siitä hoksasi laittaa sen PTO:n pois päältä. Eli jäljelle jää kait vaan koneen pienen hikoilut, mutta se ei taida olla paljoa. Uudet öljyt on jo siis koneessa.

Eli tehtävälistalle jää lähinnä se kattotelineen teko ja kylkipalkkien kiinniliimaaminen.

Hankintalistalla on vielä vane tai pari vararenkaille, ja jos jostain löytyis vielä yx hyvä ja halpa vannesatsi niin sellaisen vois hommata kans.

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 23, 2004, 04:24:51
Niin, ja meinasipa unohtua että akselilukoille pitää virittää alipainetta. -Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 24, 2004, 16:50:00
Hiihaa!!!
Leimattu!
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 25, 2004, 14:27:07
Tällaista postia tuli etelästä:

(http://stiletti.wipsl.com/albums/album76/Copy_of_range_029.sized.jpg)

-Paavo :-)
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: ttimonen - Maaliskuu 25, 2004, 15:15:41
Voi jestas,hyvältä näyttää!!
Mitkä renkaat alla, entä mitkä maksimit otteessa?
Joko ens ajopäivillä nähdään auto tositoimissa?
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 26, 2004, 15:21:27
Otteessa 245/75r16, eli niille syksyllä heräteostoksena Haminasta ostetuille vanhoille mutteille löytyikin oikeaa käyttöä.

Tuossa kuvassa alla on Super Swamper TSL Q78-16 eli noin 36"*11", kts. http://www.intercotire.com/html/super_swamper.htm

Viikon päästä ei varmaan vielä ihan tositoimissa, tuskin ehdin alipaineletkuja viritteleen, eli akselilukkoja ei vielä "ole".

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Hande - Maaliskuu 26, 2004, 15:42:42
Aika hurjan näköinen peli
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 22, 2004, 06:00:05
Kevyt alumiininen kattoteline ja valot työn alla. Eteen tulee pari tuplahehkuisia, etuviistoon, sivulle, takaviistoon ja taakse sitten parit normaaleja työvaloja, eli yhteensä 12kpl tavalisia 55W hehkuja, hoo-kolmosia vai mitä ne nyt on. Jos pitkät ja lisäpitkätkin on päällä, niin yhteensä sähköä menee valoille 16*55W eli 880W eli hieman yli 70 ampeeria. Laturi varmaan joutuu koville, kun koneeseenkin pitäis saada kipinää ja lälläriin, jääkaappiin, läppäriin jne. menee jonkinverran kans, laturin nimellisteho on vain 90A, mutta eihän noita kattovaloja tarvii pitää kaikkia päällä koko aikaa, varnillekin pitää jäädä vähän elektroneeja varastoon.

Teen ainakin aluksi kattotelineen pulttiliitoksilla, aika ei riitä alumiinin hitsauksen opetteluun. Se tecno-weld ei ekan kokeilun (matolaatikin tukiteline hanskalokeron päällä) perusteella vakuuttanut, mutta vika saattoi olla likaisessa materiaalissa tai kokemattomassa tekijässä.

Toivottavasti valmistuu Maijanlammelle, olis mukava päästä testaamaan siellä, hieman on vaan vielä sähköissäkin tekemistä, ja itse teline on vielä aikalailla akutekijöissään.

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 22, 2004, 19:53:36
Auton sähköt tehty, tuulilasin edessä on peräkärryliitin (7 nastaa 2.5mm2 johdoilla, kullakin oma rele ja 15A sulake) ja 8mm pultti josta lähtee 25mm2 piuha maihin. Telineeseen tulee siis kaksi liitintä, plussat peräkärryliittimestä ja maat siitä pultista. Huomenna pitäis vielä nikkaroisa itse teline ja sinne lamput ja niiden sähköt.

Kabiinissa on 6+1 kytkintä, eli

- vasen ylä = eka tuplahehkutyövalo eteen
- oikea ylä = toka tuplahehkutyövalo eteen
- vasen keski = etukulmat eli 2x yksihehkuinen työvalo
- oikea keski = sivuvalot eli 2x yksihehkuinen työvalo
- vasen ala = takakulmat eli 2x yksihehkuinen työvalo
- oikea keski = takavalot eli 2x yksihehkuinen työvalo
- erillinen kytkin = kattovilkku tms. tulevan varalle

Kaikki liitokset on tinattu, ja releillä on kannat. Olis tehnyt mieli käyttää ainakin 4mm2 piuhaa 2.5/1.5 asemesta, mutta se ei ollut oikein käytännöllistä ja Eki puhui mut ympäri ylimitoittamasta johtoja.

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 23, 2004, 21:44:48
Dodiin, "nothing gets done without deadlines"...

http://stiletti.wipsl.com/gallery/album120

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 02, 2005, 08:38:10
Noniin, päivitetäänpäs tätäkin hieman. Vuoden sisään ei oo ihmeemmin tehty mitään uutta, paitsi turvakaaret.

Talvieksytykseen piti modeissa (yli 33" renkaat) olla umpiautoissa vähintään pääkaari, ja G-69 teki sellaisen, ja erittäin hyvin. Kaaret saa pultattua pois n. vartissa, ja takapenkki menee tilalle suurinpiirtein samassa ajassa. Kaaret ja takapenkki ei sovi autoon yhtäaikaa.

Vuokarin kisassa hajori takaripustus, ja sen takia autoon piti vaihtaa uudet välitykset, kun alkuperäisiä 1:6 periä ei löytynyt. Nykyiset 1:7.5 välitykset on sitten oikeesti tihevät, pikkuykkösen kokonaisvälitys on luokkaa 1:62, ja renkaat saa helposti pyörimään "kellonviisaritahtiin", eikä laatikko joudu niin koville kuin "pidemmillä" välityksillä.

Marssivauhti maantiellä on nyt rauhallisenpaa, yli kahdeksaakymppiä ei oikein viitsi ajaa, kone kiertää niin paljon.

Autossa on myös uudet alustan puslat joka paikassa, ja ajokäytös muuttui parempaan aika selvästi. Olkatapeiss aon pientä välystä vielä, mutta ei niin paljon että aikoisin niille mitään tehdä.

Uus lälläri tuli laitettua yhteyspisteestä, vanha on pikkurangessa uuden antennin kera, vielä pitäis käydä molemmat swr-mittarin kanssa läpi.

Autoon on laitettu myös jarrut, tai siis ve paskat rumpujarrut on rempattu ilmeisesti kohtuullisen hyvinksi. Pääsylinteri ja kaikki työsylinterit ovat tehdasuusia, jarruissa on volvon omat kahluusarjat ja tehostajakin tuli varulta vaihdettua. Nyt jarrut on oikeesti tehokkaat, hieman kun polkaisee niin pitävällä pinnalla (ja lukot päällä) nenä lähestyy kivasti tuulilasia. kahluusarjat pitävät jarrut puhtaana myös lällissä, eli jarrut eivät enää jää ekaan rapakkoon niinkuin ennen ilman kahluusarjaa.

Warn trophyyn värkättin myös ajosillat, ovat hieman vajaa 1½ metriä pitkät, eli mahtuvat takajalkotinlaan tai takakontiiin poikittain. Ovat todella tukevat, mutta samalla valitettavasti hieman painavat, vaikak ovatkin alumiinista.

Takavinssi olis seuraavaksi suunnitelmissa, mutta saattaa olal että se ei kuitenkaan ihan heti tuu, senverta paljon on nyt tullut väkättyä auton kanssa, että taidan ottaa remonttipuuhista pientä lomaa, kun auto on kerta aika hyvässä iskussa, pakarin pää pitää vielä vaihtaa ja käyttää kosla taas leimalla.

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 02, 2005, 13:58:00
Jarruista vielä sen verran, että niiden kanssa piti tosiaan tehdä töitä jonkin verran. Vaikka kaikki työsylkyt oli ihan uusia, niin kaikki niiden tiivisteet piti vaihtaa edessä, vuosivat kuka mitäkin (nestettä ulos ja/tai ilmaa sisään). Tietysti kaksi ekaa (yksi kummallekin puolelle) sylinteriä tuli korjattua ensin ennenkuin päättelin että kaikki ne tiivisteet pitää vaihtaa, näin sain "onneksi" aukaista kengät edestä kahdesti kummaltakin puolelta... Sain kyllä sitten takuuseen noi tiivisteet, mutta jonkun verran jossain vaiheessa vaikutti sille, että ei noista jarruista oikeesti taida tulla mitään, työvoitolle tuntui loppujen lopuksi.

Pääsylintrin tiivistys tehostajaan on tehty kunnolla, enää ei tarvii mäskätä silikoonin kanssa, kun välissä on kemikaaleja kestävästä kumista leikattu tiiviste. Tehostajasta pääsylinteriin tuleva varsi on viritetty tarkemmin oikeaan pituuteen, vapaaliikettä on hyt noin milli. ja jjarrut on "ehkä" ilmattu **aika** **huolellisesti**. Takaa on lisäksi korjattu yksi kengän säätö, tuuman ja vartin työsylinterin mäntä jäi turhan kauaksi, niin tuumainen pääsylinteri painui turhan pitkälle.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 04, 2005, 09:28:01
JIPPII!

> pakarin pää pitää vielä vaihtaa ja käyttää kosla taas leimalla

Vaihdoin tuon eilen, ja paikkasin (taas) äänenvaimentimesta pikkureiän mömmöllä, ja talutin rankun leimalle aamulla. Leima tuli komeesti! Ainoa huomautus tuli pakkivaloista jotka ei jostain syystä toimineet, mutta sain ne kuntoon nopeasti kotona.

Tarkastus oli aika perusteellinen, alustaa heiluteltiin kuorma-autolinjalla aika kauan. Pakoputkea ja akseleita sekä konehuoneen relerivistöjä katsuri hieman hämmästeli, mutta hoiti hommansa hyvin ja asiallisesti. Vinssiä ja korin paria lommoa heppu tiiraili kans, mutta ei sanonut niistä mitään.

Jarrut oli kuulemma erittäin hyvät, ja oli kyllä syytäkin olla. Päästöarvot oli kans mallikelpoiset, ja uusilla tulpilla kone tosiaan tuntuu aika pirteältä, eri vanhoihin on melkoinen, kummasti se vaan vaikuttaa jos on vaikka kax pimeetä kynttilää.

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: suokiipiä - Tammikuu 27, 2006, 13:21:14
pajonko makso akselit. pitääkö akselit muutoskatsastaa erikseen. minkä akselit. mistä.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 27, 2006, 14:02:10
16000 SEK + haku (sis. yhdet vanteet, ei renkaita). Kyllä. Volvo C03. Ruotsista.

Tarkemmin täällä: http://offroadoulu.com/oro/foorumi/viewtopic.php?t=58

Näitä volvolaisia kannattaa kysellä myös Rovaniemeltä (Arvi Piittisjärvi) ja Juukasta (Hannu Lehikoinen), Kemistäkin on ainakin aiemmin löytynyt Laurilan Romusta.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 30, 2006, 09:18:10
Senverran päivitystä itse aiheeseenkin, että nyt pitäis tehdä maanpetos, eli laittaa autoon toyota-osa. Se apparin takalokarin sisällä oleva litteä bensan paisuntasäiliö (toovistää bensahuurut takas nesteeksi?) ilmeisesti kuitenkin vuotaa, pitä laittaa sen tilalle samantyyppinen osa beejiistä, siinä on letkulähtöjä sopivasti oikea määrä, on paljon pienempi ja muovia, ei ainakaan ruostu.

Sitten pitäis ennen ensviikonloppua kans korjata vinssi, vaijerin sisäpää lähti irti lauantaina Iinatissa. Ja tankilla pitäis käydä kans.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 22, 2006, 10:06:56
Pientä päivitystä; etuvilkut piti laittaa uusiksi, kun Rantsilassa oli vihaisia kuivuja... ei ollut paksu keppi, mutta ilmeisesti pian parikymmenvuotias muovi on pakkasella aika haurasta. Uudet on sellaiset "hienot", mallia peräkärry, mutta oikeat etuvalot siis, vilkku ja parkki samassa.

Tuo edellisessä viestissä mainittu tojota-osa eli tankin huohotin toimii, täydestä tankista vuotaa bensaa ulos vain kun aukaisee korkin. Huohottimeen vois vielä laittaa vaikka pienen suodattimen, niin ei pääse moska sisään letkuun rapakossa kahloessa.

Ne etulokarissa olevat sivuvilkut pitäis vielä laittaa uusiksi, tai ainakin paremmin kiinni, ovat pelkän johdon varassa nyt molemmin puolin. Ja takalamppujen suojat vois väsätä siitä samasta riisialumiinista mitä edessä on, niin ulkonäkökin kohenis vähän, ja valot olisivat paremmin suojassa katalien puiden hyökkäyksiltä.

Läppäritelinettä aloin nikkaroimaan eilen, pitäähän kaikki olla tikissa ensviikonlopun "kisaa" varten. Toughbookin telakka on aika tukeva, ja siinä on muutama liitäntä lisää, joten taidan laittaa sen autoon kiinni, että varsinaisen läppärin saa sitten tarvittaessa helposti irti.

Ohjaustehostimen öljyt pitäis vaihtaa kans, ja samalla se säiliö, siinä kun on suodatin samassa. Lällärin mikkiin pitäis tinailla pidempi johto, liittimet on jo mutta vielä pitäis saada kolvi lämpimäksi (ja joku sitä käyttämään...  8) ). Vinssin valon liittimet vois tinailla siinä samalla.

Jarrujen suhteen on jotain kehitteillä, ja eteen on joskus tulossa pidemmät iskarit että tulee enemmän ulosjoustoa.

Hmm... miksiköhän tässä on aika vähän tehdyistä jutuista ja paljon enemmän suunnitelmia tulevan varalle? Pitäisköhän potkaista mekaanikkoon vähän lisää vauhtia, päivät pitenee ja kevät etenee vaihdilla. Mutta auto on kyllä kohtuu hyvässä käyttökunnossa, joten minkään suhteen ei tosiaan ole mitään paniikkia.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 05, 2006, 12:22:01
Suunnistusharjoituksessa hieman revennyt takaroiskeläppä korjattu, tehtiin remonttia Petterin kanssa yhdessä.

Muita juttuja joita on tullut tehtyä parin viikon aikana:

- läppäriteline, kts. http://stiletti.wipsl.com/gallery/album236/IMG_0330
- tankin huohottimessa on nyt suodatin, sellainen vielä mietityttää että kun se huohotin tulee aika alas, runkopalkkien alareunan tasolle, niin jos rapakossa lilluu pidempään niin imeeköhän se sieltä vettä tankkiin?
- apparin puoleisen etujarrun huohotinletku vahdettu, oli mennys jossain lyttyyn
- jarrut säädetty
- ohjausvarsien pallonovelissä on rasvanipat, nyt kaikki alustan nivelet ovat rasvattavia, luulis jatkavan käyttöikää

Suunnitelman aika entisellä mallilla, ohjaustehostajan öljyt pitäsi saada vaihdettua molempiin, ja muuta sellaista.

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 02, 2006, 18:30:01
Mitään olemassaolevasta tehtävälistasta en oo ehtinyt saamaan valmiiksi.

Vuokatin keikalla tullut lievä sähkövika on vielä päällä, ja se pitäis saada korjattua että autolla pääsee taas tarvitaessa tiellekin eli vilkut ja jarruvalot pitää saada taas toimimaan.

Pakoputkisto tarvii varmaan uusia kokonaan, Vuokatissa joku ilkeä pikku kivi pisti apparin puolelta tulevan putken aika littuun, ja putkisto ei "ehkä" oo enää ihan uudenveroinen, joten paikkailu voi olla hankalaa.

Soppelin kevyen mutta riittävästi suojaavan pohjapanssarin vois laittaa tehtävälistan jatkoksi kans, niin säilyis jatkossa pakari ja laatikot varmemmin ehyinä.

Sain vihdoin ja viimein tilattua megasquirt-vermeet, matomaatikoksi tulee mini-ms jossa on tarvittavat sulakkeet ja releet (mm. bensapumpulle) jo valmiina, se on tehty vesitiiviiseen koteloon. Anturiksi tulee viiskarvainen laajakaista-bosch Innovaten LC-1:n perään, ja kabiiniin pultataan aika hifi XD-16 seosmittari. Imuilman lämpömittariksi kans joku possilainen  tai kossu sierrasta.

Oikeastana odotan innolal päivää jolloin saan (moottorisakalla) leikata Lucas 4CU matolaatikon irti rangesta. Ei se huono on, jos aattelee että se on tehty joskus reilu kakskyt vuotta sitten, mutta odotan aika paljon MS:n säädettävyydeltä ja tarkkuudelta, toivottavasti näkyy ajossa ja tankilla.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 05, 2006, 10:34:29
Lainaus
Vuokatin keikalla tullut lievä sähkövika on vielä päällä, ja se pitäis saada korjattua että autolla pääsee taas tarvitaessa tiellekin eli vilkut ja jarruvalot pitää saada taas toimimaan.


Jos joku kokee olevansa hyvä autojen sähköjen kanssa, niin pienimuotoinen apu saattais kelvata. Yx sulakerasialta lähtevä johto on tod. näk. oikosessa maihin, mutta tossa koslassa on "pari" muutakin johtoa kojelaudan uumenissa, alaosa on purettu tieltä pois mutta johdon seuraaminen ei ole silti mitenkään helppoa.

Kävin aamulla hankkimassa ihan oikean autoration, kytken sen siten että maa tulee tuohon oikosessa olevaan piuhaan, ja alan perkkaamaan niitä johtonippuja. Kun musiikki loppuun niin ei tarvii etsiä tuolia, vaan todeta että just se kohta mitä tuli roplattua just ennen musiikin loppumista (tai pätkimistä) on se viallinen kohta, ja siihen siis tarviis jotain tehdä.

Mutta jos on helpompia tapoja etsiä viallinen laite kuin tuo vialliseksi tiedetun johdon seuraaminen tuollaista oikosulkimen toiminnan loppumisen osoitinta apuna käyttäen, niin saa ehdottaa.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 10, 2006, 19:54:21
Tuo oikosulku löytyi jo keväällä, oli ihan helppo homma, yksi kojelauta vaan piti purkaa tieltä ja lämppäri tietty kans. Oikosulku oli vasemman puoleisen paisuntasäiliön varalle vedetyissä johdoissa, haaraoittuivat sulakerasialta just lämppärin ja tulipellin välissä.

Samassa yhteydessä tuli tehtyä joitain parannuksia omiin sähköviritelmiin, eli hommassa meni kaikenkaikkiaan noin viikko.

Sen jälkeen autolla on ajettu jonkun verran, kuskin puolen murroksen suojakumi vaihtui Raajärvellä heinäkuussa, ja muuten autolle on tehty seuraavat toimenpiteet:

- etusivuvilkut kiinnitetty ilmastointiteipillä
- käsijarrurummun kilvestä ja jakiksen päältä pudoteltu palavat turpeet pois
- käsin kourittu muutama lapiollinen kuraa pois alustasta

Orkkis ruiskuohjaus pitäis vaihtaa megaruuttaan enimmäkseen kokeilunhalusta, ja apparin puolen murroksen suojakumi pitäis vaihtaa kans, ennen kuin tulee se pakko.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 31, 2006, 18:50:30
Apparin puolen murroksen suojakumi vaihdettu.

Avasin jarrut pyöränlaakereiden välysten tarkistusta varten, ja kuskin puolen etujarru oli aika hyvin vaseliinivoideltu. Ulkostefa pitää vaihtaa, ja ulkolaakerikin oli vaihtokunnossa, on jo puoliksi vaihdettu sekin.

Osia saa wetteriltä ihan hyvin, paitsi sisälaakeria ja sitä isoa mutteria millä pyöränlaakerivälys säädetään.

Stefoista kuvia: http://stiletti.wipsl.com/gallery/album244
Murroksen suojakumin vaihtoa: http://stiletti.wipsl.com/gallery/album279

Tässä muutama malliksi:

(http://stiletti.wipsl.com/albums/album244/DSC08765.sized.jpg)

(http://stiletti.wipsl.com/albums/album279/DSC09306.sized.jpg)

(http://stiletti.wipsl.com/albums/album279/DSC09313.sized.jpg)

(http://stiletti.wipsl.com/albums/album279/DSC09320.sized.jpg)

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Rak - Syyskuu 01, 2006, 20:02:58
Paljonkos tuo mini-ms kustansi?
Oli siis valmiiksi läjätty?
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 02, 2006, 08:11:29
Muistaakseni 220 + pk, valmiiksi kasattu ja testattu, vesitiivis kotelo.

Happianturi ja sen ohjain http://www.lm-1.com/ (suosittelen, hyvä putiikki).

-Paavo
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 07, 2006, 20:59:36
Rakkine taas ajokunnossa, kiitoksia avusta Pekalle, Joukolle ja Jussille.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Lokakuu 04, 2006, 20:06:31
Hiihaa, leima on taas uusittu, pari pientä huomautusta, molemmat valoista. Pakkivaloissa oli lievää puolittaista toimimattomuutta, ja etusivuvilkut oli teipillä kiinni, pitäis kuulemma olla vähän paremmin.

Vinssi on paskana, ja kone kans, öljynpaineet hukassa. Vikojen täytyy olla tosi pahoja, kun valohoito ja öljynvaihto eivät auttaneet, muuta ei ole juuri ehtinyt tekemään, paitsi laitoin koslan vuodeksi seisontaan, jos vaikak ehtis tehdä konerempan.
Otsikko: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 14, 2006, 19:16:24
Koneremppa alkoi, meinaan purkaa koneen paikoilleen aika pitkälle, ja tehdä siihen sitten aika täyden remontin. Moottoripukkia jos olis jollakulla jouten niin voisin lainata.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 22, 2007, 08:16:10
Remontti etenee, eilen sain tekniikkapaketin (moottori ja molemmat vaihteistot) auton alta pois. Homma onnistui jopa yllättävän helposti, koneen takaosaan kun laittoi ketjut kiinni niin paketti oli aika sopivasti takakenoisessa balanssissa. Tein tilaa ulosotolle irroittamalla sylärin edestä sen yläpellin, vanhemmissa rankuissa se on valmiiksi pulteilla kiinni, nyt piti porata muutama pistehitsi auki.

Toistaikseksi remontti on mennyt erittäin hyvin, yksi pakosarjan pultti meni poikki heti alussa kun irroittelin pakoputkistoa, ja eilen repes jakolootan kepin kumi, unohdin irroittaa sen korista.

Hain biltemasta moottoripukin (vaikka itse pukki ei montaa kymppiä maksanut niin tuli aika pallis reissu, mukaan tarttuin kaikenlaista ja vaikka mitä, mm. sellainen kaasuhella mitä Handella ja Lemmyllä oli edellisessä kuurankierrossa mukana), sitäpä pääsee testailemaan sitten kun tuo vanhan kolmepuolikkaan kunnostus toden teolla alkaa sitten joskus...

Tänään pääsee purkamaan sitä discoa, siitä olis tarkoitus sovitella konetta. Kone on hieman päivitetty 3.9, etupää on laitettu uusiksi, apulaitteita pyörittää vain yksi moniurahihna. Tehtaalta lähtiessä kakssataa pollea, joista iso osa pitäis olla tallella, autolla on ajeettu vain sataviiskyt tuhatta. Ja katit kun jää romuläjään, niin kone varmaan hengittää vähän vapaammin, toki tuleva snorkkeli vois imupuolella vähän tasoittaa tilannetta.

Discossa on ajonestolaite, joten polttoaineen syötöstä tulee huolehtilmaan megaruutta. Sen kytkentäkaavio on todella helpon näköinen, mutta vaikka kone lähtiskin käyntiin helposti niin varmaan säätämiseen menee oma aikansa. Seoksia tulee mittaamaan laajakaistalambda, sen perään on myös hankittu uber-bling-bling-tuning-mittari, jossa seos näkyy kehältä monivärisillä ledeilla, ja tietysti numeroarvona, saa vielä valittua näyttääkö se seosta vai lambdaa.

Remonttiaikataulu näyttää aika hyvältä tavoitteessa (wappu 2009) varmaan pysytään, mahdollisuuksien rajoissa on lievä aikaistuminenkin. Kummasti se kevät vaan vähentä lumen määrää ja kasvattaa rassausintoa.

Pari kuvaa elintenluovuttajasta:

(http://stiletti.wipsl.com/albums/album335/P1040062.sized.jpg)

(http://stiletti.wipsl.com/albums/album335/P1040078.sized.jpg)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 28, 2007, 15:41:28
Tänääm saatiin Petterin kanssa kone ja laatikot irti discosta, aika helposti meni kaikki muu paitsi koneen johtosarjan irroittelu korin päästä, halusin sen ehyenä irti. Tulipellin läpi menevä nippu haarautuu kolmeksi, ja vain yksi haara irtori helposti, se joka menee ECU:lle.

ECU on apparin jalkatilassa oikeassa sivussa, ja se irtosi muutaman minuutin työllä. Toinen haara oli virransyöttö ja varmaan bensapumpulle menevät johdot, niiden irroittamiseksi pitä ensin ottaa lämppärin moottori pois, se on apparin jalkojen päällä, eli aika eri paikassa kuin vanhemmissa rankuissa.

Kolmas haara on ilmeisesti ajonestolaitteen vastaanotin, tämä haara meni keskemmän, eli kojelaudan keskiosa (lämppärin säätimet, keskimmäiset ilmaventtilit jne.) piti ottaa pois, ja tämä oli aika hidasta kun en turhaan halunnut rikkoa mitään. Varovasti kun muoviosia irroitteli niin aika hyvin ne loppujenlopuksi lähtivät, radio oli ainoa osa joka piti ottaa väkisin, sen yksi kiinnike harasi "hieman" vastaan.

Runkokiinnikkeet ja kardaanien lähdöt näyttävät samoilta, samoin vaihdevaijerin kiinnitys laatikon päässä. Käsijarru on aika erilainen vaijerin osalta rummun päästä, ja laatikoilta konehuoneeseen tuleva sähköliitin on erilainen, pitää katsella johtosarjaa hieman tarkemmin. bensalinjojen kiinnitys näytti samalta, toivottavasti ei ole kierre muuttunut kymmenessä vuodessa.

Pakoputkisto pitää miettiä kans, kolmepuolikkaan pakari vois passata suoraan, mutta voi olla himpun ahdas. Kolmeysin putkistot on siitä huonoja, että alkuosat menevät vaihteiston alla olevan runkopalkin alta, eli ovat turkyllä kiviin ja kantoihin pökkimään. Discon putkistosta vois ottaa aihion, mutta toisaalta olis sääli raistata ehyt pakari, jossa on vielä kaksi toimivaa kattia.

Tästä on mukava jatkaa...
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 02, 2007, 20:09:36
Sain tänään koneen ja vaihteistot paikoilleen, vähän pitä välillä punnertaakin, mutta onneksi oli helppoa kun sai tehdä tiimityötä kolmestaan: me, myself and I. Hemmetin engelsmannit, ovat menneet tekemään useampia muutoksia systeemeihin 1988 -> 1997.

Mittarivaijerin kiinnityksen kierre oli muuttunut tuumaisesta milliseksi, ja käsijarrukahvaa oli muutettu hieman, nyt pitää kairata vaijerille uusi reikä pari-kolme senttiä entisen viereen. Niin ja koneen/laatikoiden tukityynyjen pultti oli paksuuntunut pari milliä, piti hieman avartaa pirralla koneen kohdalla rungossa olevia hahloja. Lisäksi startin herätepiuha oli muuttunut laatikon johtosarjasta koneen piuhanippuun, ja jotkut liittimet ovat hieman eri mallisia.

Mutta muuten aikalailla samaa tavaraa. Kohta pääsee viimeistelemään megaruutan asennusta, ja pakoputkistoon pitää löytää laajakaistahappianturille soppeli paikka. Ja sitten kun kaikki on kasassa niin alkaa tietty suunaton säätäminen, kone pitäis saada käyntiin aika helpolla (jos boksissa on oikeat softat?), mutta seoksien saaminen kohdilleen kaikissa käyttöolosuhteissa ja -lämpötiloissa saatta vielä jokusen hetkisen.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 04, 2007, 10:55:49
Argh...

> Mittarivaijerin kiinnityksen kierre oli muuttunut tuumaisesta milliseksi

Lisäksi vaijerin päätä on muutettu, vanha on 3mm kanttiinsa ja pitkä, uusi oli 2½ mm kanttiinsa ja lyhyt. Neliön mallisia sentään molemmat, ja vanhan saa pienellä sovittamisella uuteen, joten eipä hätää.

Pirskatti polttoainelinjat oli laitettu väärin koneen puolella, tai sitten tulin kytkeneeksi paluupuolen helmiliitoksella (kierteet oli onneksi samat) ja painepuolen klemmarilla...

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 04, 2007, 20:52:54
Ah, mittarivaijerin muutos olikin helppo homma, kun se vastakappale lootan päästä oli vaihdettava...

Sitten kävi yx hups myös, päävaihteiston öljyproppu meni poikki, kuka lie vääntänyt liian tiukalle?
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 13, 2007, 22:57:22
OT: pikkurangea tuunattu, eli nyt on uudet +1" jouset joka nurkassa. Kiitoksia Jokelle avusta.

Asiaan: tilailin toisenkin mini-ms boksin, toisessa ajattelin pitää "orkkissoftaa" (B&G V3), ja toiseen laitan uusimman extrakoodin, jossa on "jonkin verran" lisäominaisuuksia, mm. kierroslukurajoitin ja luistonesto, mutta isoimpana etuna tarkemmat polttoainekartat (8x8 vs. 12x12), mutta säätämistä on sitten tietty "hieman" enemmän. Toinen boksi toimii tietty myös varaosana.

http://megasquirt.sourceforge.net/extra/

-Paavo

PS: liittimiä mm. roverin (bosch) ruiskuihin ja antureihin: http://www.vpv-motorracing.com/amp.htm
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 01, 2007, 20:55:55
HipHop! Kone ei vielä käy, mutta nyt siinä on aivot kiinni. Lämpötila-antureiden (jäähdytysneste ja imuilma) kalibroinnit puuttuu vielä, ja systeemille pitää vielä varmemmin kertoa kaasuläpän asennot, nyt täyskaasuarvo tuli "kurota penkin yli toisella kädellä kaasupolkimeen ja yritä osua hiirellä siihen nappiin kans" menetelmällä, en yltänyt painamaan pedaalia ihan pohjaan, mutta tulipahan testattua että anturin pitäis olla oikein päin kytketty. Mittausten ja MegaTunen mukaan johtosarja vois olla jopa muutenkin oikein kytketty. Sähkönsaanti starttauksen aikana saattaa tarvita varmistelua, mutta siihen on jo varaus valmiina.

Ruuttaohjain on vesitiiviissä kotelossa, ja johtosarjan pituus antaa "hieman" enemmän vapausasteita sijoittelun suhteen kuin alkuperäinen, nyt boksin voi sijoittaa vaikka takapenkin kohdalle auton kattoon. Riskinä on kuitenkin mahdolliset häiriöt pitkistä piuhoista johtuen, mutta laitetaan suojausta tarvittaessa, tai sitten lyhennetään jos ei muu auta.

Tässä mallissa ei siis ole suorasytkää, ainoastaan polttoaineen syötön ohjaus. Sytytys jää alkuperäiseen malliin, hyvähän se on, paitsi vapaa säädettävyys ja täysi vesitiiviys hieman puuttuu, mutta kuvittelen pärjääväni vielä toistaiseksi ilman tuollaisia ominaisuuksia.

Alla kuva kasatusta Mini-MS:stä ilman koteloa, ja sulakkeet (4kpl) näkyy puuttuvan kans.

(http://www.mini-ms.com/images/minimsassembled.jpg)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 17, 2007, 12:29:16
Simpukka on aikalailla kiinni, ja hieman erilaisen sektorivarren takia tarvittava ohjausvarren osa on tilauksessa. Syyläri pitäis saada kiinni, että moottorin ja laatin öljyjähdyttimet saa kytkettyä, sitten koneeseen vois latailla poralla öljynpaineet, ja sitten mosaa vois pyöritellä käyntiin.

Sisusta on kasattu lähes valmiiksi, vaihdekepistä puuttuu vielä yx jousi ja hanskalokeero ei vielä ole paikoillaan, kun matolaatikon lopullinen sijainti on päättämättä, edellinen oli hanskalokeron päällä mutta tämän uuden vois laittaa vaikka kattoon kiinni.

Irti olevien osien määrä siis vähenee hulestuttavasti... :-) Vuoden seisontavakuutuskin oli loppunut lokakuun alussa, kaipa kosla pitäis saada ajoon ja leimalle pikkuhiljaa? Tuumasta toimeen - savolaisten pisin työmatka.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 02, 2007, 07:21:59
Ohjausvarren osa valmistui, ja autolla on nyt jo ajettukin! Eli kävin tallin pihalla kääntymässä, että saa peräpään ovelle päin, että käytössä olevat peltiputkenpätkät yltävät ulos asti. Autoa pitää käyttää tallissa sisällä vielä jonkin verran, ja pakokaasut pitää saada pihalle. Tänään pitäis koittaa saada polttoaienkartat johonkin malliin, tarvittaessa pitää sitten harkita myös uudemman megaruutta-softan käyttöön ottoa.

Nyt käytössä on ihan alkuperäinen Bowling & Grippo softa sen yksinkertaisuuden takia, mutta extra-koodi houkuttelisi.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 03, 2007, 06:44:36
Otin eilen käyttöön uusimman extra-softan 029y4, asetuksia tuli "satakertaa" enemmän, mutta onneksi suurimman osan niistä ylimääräisistä voi kytkeä pois tai jättää oletuksille. Uudessä softassa on 12x12 polttoainekartta (vanhassa 8x8), ja muutamia hyvänoloisia juttuja, joihin en vielä ole ehtinyt perehtyä (mm. AFR-tavoitekartta polttoaineille). Tyhjäkäynnin säätöön voi nyt käyttää PWM-venttiiliä, pitääpä koittaa hommata sellainen, pallohana konehuoneessa ei ole kovin kätevää.

Mulla on niitä mini-ms -bokseja kaksi, toisessa on edelleen se alkuperäinen vanha B&G softa, ja toisessa siis uusinta uutta eli se extra-koodi. Megatunessa on kaksi konfiguraatiota, alykkäästi nimetty car1 ja car2, joten boksin vaihto kestää noin 5 sekuntia, ja megatune kysyy käynnistyessää että kumpikohan boksi mahtaa olla käytössä. Näin erilaisia vaihtoehtoja ja softia voi kokeilla erittäin näppärästi, toinen boksi on ns. "virallinen versio", joka on normaalisti käytössä, ja toinen sitten "experimental testikappale", jossa voi sitten kokeilla mitä huvittaa, ja boksia vaihtamalla saa aina helposti ja nopeasti sen "varman ja toimivan" systeemin käyttöön.

Polttoainekarttoja säädetty eilen johonkin malliin, itseasiassa aika helppoa ainakin cruisailu-alueilla, eli laitetaan megatune käyntiin ja valitaan tuning -> VE table ja tieltä tools -> autotune, niin systeemi alkaa parsimaan polttoainekarttaa (laajakaista-) happianturilta tulevan tiedon mukaan kohti stokastista optimiseosta (bensalla 1:14.7).

Lämätiskissä-toimintapisteet on vielä jonkinverran rikkaalla (1:10-12), kun noin 1:13 olis aika hyvä.

Voimaa tuntuu olevan, ihan pintakaasulla hyökkää aika mellevästi.

Kosla pitäis vielä käyttää leimalla, samalla saa moottorin muutoskatsastettua.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 03, 2007, 18:59:05
Leima uusittu, otteessa on myös koneesta prosentit. Häkää oli aluksi hieman liikaa, kun tyhjäkäynti tuli säädettyä imusarjan alipaineen mukaan (eli yritin minimoida sen, on luokkaa 39 kPa), seos jäi sillä hieman rikkaalle, luokkaa 1:13. Häkää oli noin 3.6% (maksimi 3.5%), joten laihennin kartalta tyhjäkäynnin kohtaa karvan verran, ja seos laiheni 1:13.5 eli häkää jäi noin 3%, meni sitten päästöihin mianiosti.

Muuten katsastus meni juuri niin hyvin kuin kunnossa olevan auton kohdalla voi, ei huomauttamista.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: 4x4_88 - Joulukuu 03, 2007, 19:26:54
Nonii hieno juttu!
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 10, 2007, 21:24:09
Eka keikka uudella koneella, hyvin toimi. Kylmäkäynnistys vaatii kaasulla auttamista aluksi, kun lisäilmaventtiiliä ei ole. WOT (wide open throttle) seokset vielä aika paksuja, pintakaasupaikat kohtuullisesti säädöissä. Kulutus tasaisessa matka-ajossa kuudenkympin huimassa marssivauhdissa (koneessa 3000rpm) 20l/100km.

Vinssi vetää ehkä hieman heikosti, pitää varmaan kait uusia akut. Puskuri ja raidetankojen suoja pitää saada tehtyä kun ohjausvarret on vielä ehyitä, näitä ei millään ehtinyt värkätä kuurankiertoon kun pikkurangen kanssa oli myös näpräämistä pariksi illaksi.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Harri H. - Joulukuu 12, 2007, 03:42:42
Paavolle,Ekille ja muille mukana olleille offaus hirmuille lämmin kiitos Raajärven keikasta. "kuurankierron varjosafari" oli unohtumaton kokemus keltanokalle. Joko Paavolle selvisi pikku rangen käynti häiriö?

T:Harri H.

P.S. Ei tule halvaksi tollanen elämys matkailu....netti on täynnä kiinnostavia autoja,ensi kerralla LÖYTIS saa levähtää,jos ehtisi vaikka hankkia oman koslan,ei sillä etteikö olisi luotettava matkakumppani.......... ;D ;D
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 12, 2007, 09:12:09
Off-Topic: käikki käy, myös pienen pienet Ranget... :)

Kone ei lupaillut starttipilotillakaan (bensapumpun johto irti, ettei ainakaan saa liikaa soppaa), joten epäiltyjen listan keulille nousi hetimiten kipinä, kun ilmaa koneeseen kaiken järjen mukaan kyllä menee. Vähän kyllä kuitenkin epäilytti, kun ajoituksien piti olla kohdallaan, ja sytkälle ei ole tehty mitään, ja irrallaan olevaan tulppaan hanvaantunut kone kuitenkin iskee terhakasta kipinää.

Vaihdettiin Joken kanssa virranjakaja ison rangen vanhasta koneesta (samalla vaihtui se sytkän vahvistinmoduli), ei toivottua tulosta. Siitä tallin lattialla lojuvasta tekniikkapaketista etsitiin vielä puolakin, mutta tämäkään arpa ei voittanut. ???

Siitä romukasasta etsiskeltiin sitten vielä virranjakajan kansi ja sytytysjohtimet, ja niillä kone kävi jonkin aikaa jotenkuten. Käynti palasi normaaliksi, kun vielä muistettiin laittaa se bensapumpun johto taas kiinni... ;D

Koneeseen vaihdettiin sitten vielä uudet tulpat, sytkäennakko säädettiin kohdalleen ja nam, kyllä käy sievästi. 8)

Bensan paineet tuli jossain välissä mitattua normaleiksi (noin 2.5bar), ja todettua että paine laskee erittäin hitaasti, eli kaikki suuttimet ovat todella hyvässä kunnossa, tai ainakaa yksikään ei vuoda yhtään, ja että paineensäädin toimii oikein.

Kon kone oli saatu kuntoon, niin revitiin siitä sitten syyläri irti, että sen voi kiikuttaa korjaamolle. Kannattaa ens kerralla miettiä toisenkin kerran, kun muuta remontteeratessa (tässä tapauksessa vesipumpun vaihto) puhkaiseen syyläriin pikkuriikkisen reiän... :-[

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 25, 2007, 20:35:59
Puskuri ja raidetankojen suoja pitää saada tehtyä kun ohjausvarret on vielä ehyitä, näitä ei millään ehtinyt värkätä kuurankiertoon kun pikkurangen kanssa oli myös näpräämistä pariksi illaksi.

Puskuri ja raidetangon suoja valmiina tuleviin koitoksiin, suurkiitos Jokelle avusta. Vai pitäiskö sanoa että Jouko teki ja minä vaan vähän avustin.

Kuvia toivottavasti huomisesta sessiosta, ainakin omasta mielestä puskurista ja raidetangon kaukalosta tuli sekä toimivat että nätit vaikka painonsääntötavoite ei tainnut onnistuakaan. Alasuojasta tehtiin aika vankka kun entinen on ollut useampaan otteeseen aika pahasti mutkilla.

Pitää vielä kuulostella miten läheisessä kanssakäymisessä simpukalta tuleva ohjausvarsi haluaa olla raidetangon suojan kanssa, saattais toimiakin mutta hajurakoa ei välttämättä kaikissa tilanteissa ole kovin paljon.

-Paavo

PS. Saanko suositella polttoleikkauksiin: YTT konepaja (08-530 8087‎) Kuusamontien varressa ex-Kalakaverin jälkeen toisella puolella tietä, erittäin hyvää toimintaa harrastajaystävällisin hinnoin, ja hyvät jutut kaupan päälle. Se toinen samassa phassa oleva konepaja oli vähän nihkeämpi tekemään kanttauksia (YTT:llä ei ole kanttauskoneita), mutta hyvin ja nopeesti nekin toimitti loppujenlopuksi. YTT on siis lähempänä Kuusamontietä oleva vaihtoehto, sisäänkäynti kaupungin puolelta.

PS2: myytävänä tarpeettomaksi jäänyt 8mm pellistä kantattu raidetangon suojan aihio, 125+75mm, 60 asteen kulmalla, 1200mm leveä, pitäis soveltua kierrejousitettuun volvolaiseen aika hyvin.

Edit: konepajan  nimi korjattu (YIT -> YTT) ja puhelinnumero lisätty. Suosittelen edelleen, mukavaa ja osaavaa porukkaa. Se toinen konepaja on OMP (010-821 8500‎) ja sieltä löytyy myös mankeleita.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Helmikuu 22, 2008, 22:40:59
Dodiin, nyt löytyi koslaan uus läppäri. Suorituskykyä ja ominaisuuksia "riittävästi", painoa aivan liikaa ja mekaaninen rakenne suhteellisen kenttäkelpoinen. Panasonic toughbook CF-28, 800MHz P3, 512MB rammia ja 120GB levy. Miinuksia sen verran että telakkaa ei ole, joten asemoinnin ja kiinnityksen joutuu miettimään uusiksi. Kosketusnäyttöä ei ole, joten näyttö on päivänvalossa kirkkaampi mutta ainoa osoitin on touchpad, erillistä ulkoista hiirtä ei ole ainakaan ihan heti tulossa.

Tällä pystyy ajamaan ozia ja megatunea sujuvasti rinnan, aiempi 400MHz P2 / 128MB toughbook joutaa tallin hyllylle varaosiksi, sinä oli muistia tosi hintsusti ozin ja megatunen yhteiseloon täysin optimopimattoman XP:n kanssa, ja prossutehoakin vaan just ja just riittävästi kun megatunella otti lokia koneen toiminnasta samaan aikaan kun ozilla pyöritti (isoa) karttaa. Tai sen verran hintsusti kuitenkin että ei olis tehnyt mieli soitella musiikkia samalla konella kovin paljon, ja kun autossa ei ole tavallista radiotakaan...
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 27, 2008, 11:59:51
Edellisen päivityksen jälkeen on tapahtunut aika paljon, paitsi että tuota uutta läppäriä ei ole vielä tullut otettua käyttöön. Talli on siirtynyt Haukiputaalle, ja siihen liittyviin puuhailuihin meni useampi kuukausi aika tehokkaasti.

Auto on pieniä viilailuja lukuunottamatta aika ennallaan, toimii hyvin ja etenee kohtuullisesti, mitäs sitä turhaan säätämään... Tehtävälistalla on kyllä aika paljon kaikenlaista, kosmeettisesta hipaamisesta (korissa pari pientä korroosioreikää lattiassa) jarrupäivitykseen (jonka mukana tulee tarve uusille vanteille, ehkä myös renkaille).

Kävin katsastamassa koslan eilen putaan valtionkonttorilla, ja positiivisesti hämmästyin inssin hyvää asennetta JA asiantuntemusta. Teknisempää ja oivaltavampaa juttua autosta ja vähän sen käytöstäkin kuin mitä osasi odottaa.

Kulkineen pieni suttuisuuskaan ei haitannut ollenkaan, se kun on pesty kunnolla viimeiksi joskus kauan sitten, jos en ihan väärin muista niin 2006 Taivalkosken keikan jälkeen. Paineilmalla puhaltelin pyörännavoista ja moottoritilasta enimmät moskat pois, ilmeisesti riitti jotenkuten, vaikka vähän hävettikin tuupata kohtuullisen kurainen auto konttorille.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: KC-99 - Marraskuu 27, 2008, 19:33:46
(jonka mukana tulee tarve uusille vanteille, ehkä myös renkaille)

Hyvä hyvä, odottaa mielenkiinnolla :D
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Marraskuu 30, 2008, 20:11:52
Mulla oli aiemmin sellainen "pakko saada kolmeysit pokkerit" -vaihe, mutta tätänykyä tykkään yli kaiken noista olemassaolevista ja koviakin kokeneista kapeista tsl:stä, niillä joutuu sentään välillä suunnittelemaan ajolinjojakin.

Jos renkaat kasvavat yhtään mihinkään suuntaan niin siitä seuraa välittömästi ja paljon isotöisiä korihommia, ja auto tietty levenee myös. Aika näyttää mitä tuleman pitää. 36" ja korin sisällä ilman levikkeitä pysyvillä renkailla sentään kehtaa lähteä etsintätehtäviinkin.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: KC-99 - Joulukuu 01, 2008, 18:00:33
Mulla oli aiemmin sellainen "pakko saada kolmeysit pokkerit" -vaihe, mutta tätänykyä tykkään yli kaiken noista olemassaolevista ja koviakin kokeneista kapeista tsl:stä, niillä joutuu sentään välillä suunnittelemaan ajolinjojakin.

Jos renkaat kasvavat yhtään mihinkään suuntaan niin siitä seuraa välittömästi ja paljon isotöisiä korihommia, ja auto tietty levenee myös. Aika näyttää mitä tuleman pitää. 36" ja korin sisällä ilman levikkeitä pysyvillä renkailla sentään kehtaa lähteä etsintätehtäviinkin.

Joo eipä tuohon paljon korkeempaan taida olla tarvetta. Sen sijaan leveyttä kandes miettii, ainaskin Raajärven maisemia ajatellen   ;)
Itse mietiskelin kovasti pökkyrän ja Bajaclavin välillä, KM däcistä nuot olis saanu edullisemmin kun pökkyrät, mut päädyin kuitenkin noihin pokkereihin. Itse asiassa noita renkaitahan pitää olla useempi sarja, niin löytyy maastojen mukaan  8)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 08, 2008, 07:32:36
Ainiin, sellainen ilmoitusasia vielä että tällä koslalla on nyt oikein nimikin, ÄRJY1.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 20, 2009, 20:13:42
Koslaa ei ole kovin paljon tarvinnut ehostaa, mitä nyt on ilmaa laitettu renkaisiin ja pensaa tankkiin. "jos se toimii, pidä näppis irti siitä"...

Keväällä toivottavasti tulossa jarruremppa, mutta siitä tarkemmin sitten kun sen aika koittaa.

Megaruuttaan olen kovastikin tyytyväinen, koneessa tuntuu olevan voimaa ihan sikana. Lambda on hajonnut aikaa sitten, siitä on sähköt pysyvästi pois nyt, mutta se ei menoa haittaa, kun polttoainekartat on säädetty. Lämä tiskissä seokset on "sopivasti rikkaalla" eli AFR 1:12-13, kiihdyttäessä hetkittäin jopa 1:10 (reipas oikean nilkan oikausu) mutta hyvin tuntuu peuhaavan.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 20, 2009, 20:18:35
Tehtävälistalla:

- apparin puolen takaroiskeläppä
- jarruremppa
- uudet renkaat ja vanteet?
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Teme - Maaliskuu 20, 2009, 20:34:19
Tehtävälistalla:

- apparin puolen takaroiskeläppä
- jarruremppa
- uudet renkaat ja vanteet?
Juu, vähintään 39,5x18 ;)..?
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 21, 2009, 08:20:33
Moi,

> vähintään 39,5x18

Enemmänkin jotain 36" kokoluokkaa, mutta en ole oikeasti miettinyt vielä vaihtoehtoja, paitsi että valmistaja on varmaankin interco.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Teme - Maaliskuu 21, 2009, 15:16:58
Niin, tietenkin riippuu siitä, että pitääkö olla tieliikennekelpoiset..? Minun mielestä, menee nuo portot, hukkaan väärällä rengastuksella..? Erilliset safari-renkaat, niin avot :)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 21, 2009, 15:31:25
Mosassa on vaan (vajaa?) parisataa heppaa, ei voi laittaa kovin isoja renkaita, tai ei jaksa pyörittää tarpeex rivakasti.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 04, 2009, 10:27:18
Hiphei, nyt on tekemistä taas. Kävin lauantaina Hessua moikkaamassa, tuliaisina hillitsimet. Matkahuollosta tuli aamulla viesti, siellä oli mustia ja pyöreitä useampi kappale.

Pitää laittaa tarkempaa selostusta ja kuvia kun homma etenee, nyt joutuu lähtemään reissuun muutamaksi päiväksi, eli työt haittaa harrastuksia.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 21, 2009, 20:09:10
Vanhat pyörännavat irti, uudet laakerivälyksen (=esikiristys) ja mutterin lukitusta vailla, vain kalavaaka uupuu. Romu-Discon ehostin ja pääsylkky kaiveltu komerosta, löytyivät yllättävän helposti. Silinteri on ABS-versio (suom huom. anti breaking system = rumpujarru), pitää vielä tutkia tarkemmin kelpaako.

Vanteet vielä suunnitteluasteella, ja korin silpominen myös. Pyöränmuttereita hommattu joitain kymmeniä kappaleita, kovin ovat hempuleita volvolaiseen, ja erityisesti rangelaiseen verrattuna. Pitää varmaan laittaa sormin momenttiin, ettei mene ressukoista kierteet.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 31, 2009, 16:09:16
Hitaasti etenee... Uudet pyörännavat ja satulat paloineen paikoillaan, vanha pääsylkky irti, tehostaja lähteen kans. Tilalle tulee Discon tehostin (ihan samanlainen kuin Rangen orkkis, mutta uudempi ja parempikuntoinen) ja ei-ABS-Discon pääsylinteri (silmämitalla vastaava mitoitus kuin Rangen alkuperäisessä, mutta vain kaksi lähtöä).
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Rak - Toukokuu 31, 2009, 17:24:09
Paahan töpinäksi, oli pitävän näköisiä kiviä kun kävin päivällä kattomassa ;)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: SuurSy - Toukokuu 31, 2009, 17:51:39
Hoi

Moon  kuullu että siellä on noita n. 38 tuumaisia renkuloita pussillinen varastossa. Pitääkö paikkansa?

Viimeinkin saa rangen siihen kuosiin kuin sitä on kokoajan halunnut olevankin.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 02, 2009, 05:24:46
Tällä hetkellä ainoat vanteilla olevat renkaat on vanhat 205r16 hakkapeliitat, niillä mennään ainakin aluksi... :D

Uusi tehostaja ja pääsylkky paikoillaan. Pesin ja tarkistin pääsylinterin, kunnossa vaikuttais olevan. Vanhat jarruputket ja -letkut puoliksi purettu pois, uusia pääsee suunnittelemaan tarkemmin tänään. Tarkoitus on pärjätä neljällä letkulla, reilu vähennys nykyiseen yhdeksään verrattuna.

Auto pitäis ainakin teoriassa saada tällä viikolla koeajoon jarrutestejä varten, samalla pitää säätää takajarruille menevää painetta, että etujarrut lukkiintuvat aikaisemmin.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 09, 2009, 20:22:22
Tänään saatiin Petterin kanssa auto ajoon.

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/88912-1/DSC00041.JPG)

Kuvassa "uudet" renkaat, kirjaimellisesti kaatopaikalta, hyvin sopii alle.

Jarrut toimii hyvin, ovat aika kivasti tasapainossakin. Testailun ja pienen
jäähdyttelyajon jälkeen oli hieman kumma tilanne, pyörän napa oli vielä
kuuma mutta levy oli ajoviimassa jo ehtinyt aika hyvin viilentymään.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Arppa - Kesäkuu 12, 2009, 11:45:42
Hoi

Moon  kuullu että siellä on noita n. 38 tuumaisia renkuloita pussillinen varastossa. Pitääkö paikkansa?

Viimeinkin saa rangen siihen kuosiin kuin sitä on kokoajan halunnut olevankin.

Soot kuullut väärin ne renkaat on 28 tuumaset. Paparazzi iski ja dokumentoi... ;D
(http://kuvablogi.com/nayta/prev/img1994179.jpg)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 21, 2009, 19:38:43
Uudet vanteet melkein valmiit, vähän vielä pitää saumoja hioa ja sitten väriä pintaan.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 26, 2009, 06:36:39
Väri saatu vanteiden pintaan, ja helpostihan ne plumpsahti renkaiden sisään. Rengas painaa noin 43 kiloa, vanne kokonaisuudessaan noin 22 kiloa, joten yhdistelmä on aika tarkkaan 65 kiloa. Pitää kehittää joku helppo systeemi renkaiden paikalleen asemointiin, nyt niitä sai punnertaa melko tosissaan.

Pulttasin siis renkaat auton alle eilen, kori vaan on hemmetin ahdas niille. Etuset mahtuu kääntymään vain vähän, ja sitten ottaa kylkipalkkiin kiinni.  Sahoille ja rälläköille on kovasti käyttöä. Yritin noukkia Sahkolta uutta peltiä aamulla, mutta valittivat kiirettä ja käskivät tulla myöhemmin uudestaan, että ehtiivät keräillä pellinpalat esille.

Vanhat Q78-16 TSL:t Volvon vakiovanteella oli 49 kiloa. Uudet renkaat on aika tarkasti 3" leveämmät kuin aiemmat maastorenkaat, pitää vielä mittailla kulutuspinnan leveyksiä ja korkeuksia. Bead-lock kehät alkoivat vuotamaan yli kolmen kilon paineilla, ei haitanne koska oletan että uusissa renkaissa tuskin koskaan tullaan käyttämään yli kahden kilon paineita, todennäköisesti puolitoistakin tulee riittämään aika hienosti.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Rak - Kesäkuu 26, 2009, 07:19:49
Kokeileppas Lavanderia oulunsalossa materiaalihankintaan, on sahkoa halvempikin.

Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 26, 2009, 09:54:12
http://www.lavanderky.fi/ siis - pitääpä olla tuonne yhteydessä vaikka seuraavalla kerralla.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: whitejack - Kesäkuu 27, 2009, 17:53:03
Väri saatu vanteiden pintaan, ja helpostihan ne plumpsahti renkaiden sisään. Rengas painaa noin 43 kiloa, vanne kokonaisuudessaan noin 22 kiloa, joten yhdistelmä on aika tarkkaan 65 kiloa. Pitää kehittää joku helppo systeemi renkaiden paikalleen asemointiin, nyt niitä sai punnertaa melko tosissaan.

Kait se kaikista helpoin on asettaa putkenpätkä renkaan alle ja käyttäen vipuvartena nostaa rengas ylös, edellyttäen ettei akseli ole liian korkealla. Tällätavalla tulee isommat renkaat aseteltua, jolloin ei tarvitse pulttien kierteitä hinkata suotta p..kaksi.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 28, 2009, 06:55:24
Toni ehdotteli rengasrautaa. Yksi vaihtoehto vois olla esim. 5x50 lattaraudasta noin metrin pätkä, johon laittaa ihan vaikka kahvan toiseen päähän. Tämä olis suhteellisen matala renkaan alla, ja vipuvartta sekä nostokorkeutta saa helposti tarpeeksi.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 28, 2009, 20:30:37
Täällä pari kuvaa ja vähän tarinaakin: http://www.laplandtrophy.com/keskustelut/index.php?topic=109.30
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: anssi80 - Kesäkuu 29, 2009, 15:30:03
Pitääkö sun alkaa tekemään jo akseli-/korikorotusta? Alkaa olemaan melkoset korityöt jos meinaat Saaha sisäjoustot toimimaan...
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: ZeiZei - Kesäkuu 29, 2009, 17:03:32
Miten olisi akselivälin pidennys?
Siirtämällä taka-akselia taakse vaikkapa 5" ja etuakselia eteen 3", pitenisi akseliväli 8" joka on sopivasti 108" ja menee otteeseen. Takana taaksepäin helpohko avartaa kaarta kun ei tarvitse oveen koskea, ja takaylitys lyhenee samalla. Edessä melkein  sama mutta eteen päin.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 30, 2009, 05:19:15
Pitääkö sun alkaa tekemään jo akseli-/korikorotusta? Alkaa olemaan melkoset korityöt jos meinaat Saaha sisäjoustot toimimaan...

Auto on jo tasan tarpeeksi korkea, eikä 150mm kokonaiskorotusraja mahdollista enää isompia korotuksia jos meinaa kiesin leimassa pitää. Porttaalikorotusta on 11 senttiä, joten jos renkaat ja jouset ottaa leimasta pois niin koria voisi nostaa rungolta max 4 senttiä, ei taida auttaa riittävästi.

Alustaa en halua korottaa yhtään, sisäänjoustoja on jo tarpeeksi, enkä näe jousien pidentämisessä ja sisäänjouston rajoittamisessa kovin paljon järkeä. Tarkoitus on edelleen koittaa pitää koska renkaat alaspäin.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 30, 2009, 05:28:53
Miten olisi akselivälin pidennys?
Siirtämällä taka-akselia taakse vaikkapa 5" ja etuakselia eteen 3", pitenisi akseliväli 8" joka on sopivasti 108" ja menee otteeseen. Takana taaksepäin helpohko avartaa kaarta kun ei tarvitse oveen koskea, ja takaylitys lyhenee samalla. Edessä melkein  sama mutta eteen päin.

Jatketun rangen käyttöä vertailu-autoja akselivälin pidennykseen en kyllä edes muistanut... Vähentäisi korin silpomista, mutta pidempi akseliväli tekisi autosta vielä nykyistäkin kankeamman.

Testailussa on sellainen leikkely, että takana pyöränkaarta avarretaan rajummin vain C-pilarista taaksepäin. Oven alareunasta siis otettiin jo sunnuntaina reunat pois, ja siitä takaa leikeltiin pyöränkaaresta myös siivu.

Oven alareunan paikkailu ei ehkä ole niin paha rasti kuin alunperin ajattelin/pelkäsin, runkoon (mustaa rautaa) saanee helpohkosti liimailtua kiinni siivua, joka niitataan kiinni piltapeltiin (alumiinia). Ehkä siitä ei välttämättä tule kamalan nätti, mutta toimiva ja kestävä toivottavasti.

Tänään pitäisi saada reiät tukittua, ja sitten voidaan taas käydä testaamassa että miten hyvin mahtuu akselit elämään. Jos renkaat ei mahdu koriin sisäänjoustoissa, niin sitten pitää väliaikaisesti rajoittaa sisäänjoustoa jotta auton saa ajoon Raajärvelle enskuun puoliväliin.

Kaikenlainen hipistely jää väkisinkin tekemättä ennen Lapland Trophyä, mutta ehkä parempi niin, kunnon testin jälkeen tietää toimiko laite. ja jos ei toiminut halutulla tavalla, niin tietää senkin mitä pitää muuttaa.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 13, 2009, 06:30:01
Aika loppui kesken, en ehtinyt leikellä koria tarpeeksi, joten joka nurkkaan piti laittaa 35mm sisäänjouston rajoittimet. Stopparikumin ja rungon väliin huonekaluputkea ja hyvä tuli. Joustaa edelleen ainakin riittävästi.

Takana ottaa rengas kevyesti (?) lokariin keskeltä ylhäältä, edessä hilppoo sievästi (?) koriin renkaan edessä ja takana kun rengas on sopivasti kääntyneenä sisäänjoustossa. Toimii ihan tarpeeksi hyvin, kun ei ainakaan vielä ole merkkejä siitä että rengas tai kori rikkoontuisi noissa yhteenotoissa.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 13, 2009, 06:45:40
Jakolaatikon etulähdön stefa vuosi, eli vaihdettiin uuteen. Etulähdön laakerissa oli ihan pieni välys, en kuitenkaan vielä vaihtanut laakeria vaikka se olisi ollut helpon oloisesti lukkorenkaan takana stefan alla, oli niin pieni se välys.

Takaperässä voisi pinjonin akselin stefa myös hieman, vaihdoin senkin. C30x varaosakirjoissa mainittu osa 942905 löytyy numerolla 9143317 henkilöautopuolelta, mutta valitettavasti hinta ei ole kuorma-automaisella tasolla... värikin oli punertava maastonvihreän asemesta, ilmeisesti armeijan maalit on kalliita? Samaa stefaa on ilmeisesti käytetty porttaaliakseleissa ja amatsooneissa tai jossain muissa ruåtsalaisen telnologian taideteoksissa?

Olkatapeissa on molemmin puolin myös pieni välys, jäi tehtävälistalle kun ei ole ihan muutaman minuutin juttu. Pitää samalla laittaa molemmille puolille uusi o-rengas alapäähän tiivisteeksi, tarpeeksi paksu (4-5mm?) tiivistää erittäin hyvin ja tuntuu kestäväkin jotain.

Korin koteloihin (kynnytkotelot ja takavalojen alla olevat) tuli porattua isot reiät (22mm) jotta moskat sai huuhdeltua pois, oli vähän siivoakista FOT Taivalkosken keikan jälkeen, syylärissäkin oli pari lapiollista sitä linjan alla olevan pankku-uran hienoa hiekkaa...

Ajovaloissa ollit 4mm reikä oli pieni, veden mukana sisään menyt moska tukki reiät, eikä vesi moskineen päässyt valumaan ulos. Porasin viereen 8mm. reiät, josko nyt riittäisi?

Jakikseen oli mennyt Taivalkoskella vettä ja kuraa, joko veden alla käyneen huohottimen (konepellin alla) kautta, tai sitten se etulähdön stefa oli niin rikki että siitä pääsi vesi sisään. Vanhat moskat valuteltu pois, ja uudet liukasteet laitettu tilalle, pitää vielä ensviikonlopun raajärven keikan jälkeen tarkistella väri, javaihtaa vielä kerran tarvittaessa. Tai vaikka varmuuden vuoksi jokatapauksessa, teboilin epäsynteettinen GL-5 ei ole hinnalla pilattu, ettei paria litraa raskis vaihtaa vaikka vähän varultakin.

Tänään vielä päävaihteistoon uudet öljyt sisään, ja etuperän sekä porttaaliboksien öljyjen tarkistus, ja huomenna Raajärvelle vapepan etsintäharjoitukseen (la) ja katiskon kahluuseen (su).

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 16, 2009, 09:01:48
Eipä ole tuon elokuisen Raajärven keikan jälkeen juuri mitään tullut tehtyä (eipä ole ollut pakottavia tarpeitakaan), Taivalkoskelle pitää vaihtaa vesipumppu ja flektin visko, molemmilla on tulleet käyttötunnit täyteen.

Tehostajan paluuletku on ilmeisesti huonosti kiinni tai viallinen, kun näyttää vuotavan hieman, josko senkin saisi samalla korjattua tai tarvittaessa vaihdettua.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 04, 2009, 07:17:48
Eilenkin saatiin jotain aikaiseksi... penkit tuli imuroitua ens viikonlopun ajoja varten.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 18, 2010, 06:29:09
Pientä päivitystä tännekin, vaikka tallilla ei olekaan autolle mitään tapahtunut talven aikana, kaikkea epäoleellista (katon maalaus, valaisinten kunnostus, hyllyjä ja muuta säilytystilaa, työkalutauluja jne.) on tullutkin touhuttua monta kuukautta.

Tälle keväälle pitää laittaa Ärjyyn takavinssi (pre-heat 12000 hi-speed), tietty se pitää avata ensin, tarkistaa ja rasvata kunnon aineella. Vinssi tulee suurehkolla todennäköisuudellä takarungon päälle ihan tavaratilan takaosaan, ainakin liukukita ja mahdollisesti osa itse vinssistäkin tulee takaluukun kohdalle, eli luukkuun pitää tehdä sitten soppeli reikä.

Jotain muutakin auton kanssa pitää puuhailla, öljyä tippuu nyt neljästä paikasta: etunavat, jakis ja moottori. Voimansiirron öljyvuotoihin on toimenpiteet tiedossa, mutta moottorin öljyvuoto voi olla öljypohjan tiiviste, tai sitten jotain vakavampaa. Enstalveksi lievää suunnitelmaa käydä kone kokonaan läpi, laakerointi ja rengastus ja kaikki tiivisteet/stefat uusiksi.

Kirppuun pitää ruuvata Ärjun vanha vinssi (Warn HS9500) eteen, samalla pitää päivittää laturi ja akut.

Kalustonkuljetus-Volvoon pitää vaihtaa peräöljyt ja akut, ja ehjätä pissaojansäiliön vuoto. Vetokuula pitäis kans asennella jossain vaiheessa, että saa tarvittaessa trailerilla toisen auton mukaan. Tilasin alumiiniramppeja että autot saa lavalle, 250cm pitkät 4 tonnia kantavat ajosillat kustansi 600+ALV, pirskatin kallista mutta itse turaamalla yhtä tukevista rautarampeista olisi "ehkä" tullut hieman painavampia (kuin nuo köykämiiniset: 21kg/kpl).

Otin samalla ärjyyn ojienylitysrampit (220cm, kantaa 2500kg, 11kg/kpl), jos joskus on tarvetta käyttää douppinkia. Ne "vanhat"  Motonetin pikkusillat (150cm?, 1000kg) jää sitten kirppuun.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 20, 2010, 06:06:44
Tehdäänpäs tänne oikein purskeella päivitystä, kiritään vähän pari kertaa puolessa vuodessa -tahtia.

Copy-pastea toisesta topikista (paitsi kiroitusviheriöitä korjatttu):

Lainaus
Asiaakin senverran että pitäis vissiin olla kalusto iskussa kun näyttää tuo talvikin hiipuvan... sen siitä saa kun nikkaroi lamppuja ja hyllyjä koko talven, olis vaan tartteny pajottaa automopiilia. No nysse on kuitenkin aloitettu, purkasin ja putsasin eilen etunavat, josko niistä sais liukaste-tiiviit.

Osiakin oon saanut tilattua, lukkojen kalvot ja jakiksen stefat. Pihalle siirtelin tätä romua (Ärjy siis), ja kokeilin miten se kelluu lumipenkassa. No ei kellunut (ja yhtä hyvin uppos Kirppukin), mutta ilahduin negatiivisesti kun kummankaan pään akselilukot ei toimineet kytkimien rapsuttelusta huolimatta. Magneettiventtiilin napse kuuluu hyvin koppiin saakka, joten kyse ei liene sähköviasta.

Kummankin lukon yhtä-aikainen toimimattomaksi heittäytyminen viittaisi kyllä enemmän yhteiseen osaan (imusarjan ja magneettiventtiilien väliseen putkitukseen, alipainekello on samassa linjassa kans, ja olikohan se vielä se lämppärille menevä alipaineletkukin vielä kytkettynä?), mutta koska lukkojen toiminnassa on joskus ollut pientä toivomista (etulukon kytkeytyminen kovalla pakkasella, takalukon aukeaminen takerteli kait joskus kerran) niin vaihdellaanpa uber-hienot neopreenoiset kalvot niiden 70-luvulla tehtyjen volvolaisten tilalle.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 22, 2010, 10:59:47
Moi,

tässä kuvaa rampeista:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/91854-1/20100421_001.jpg)

Isommat oli satasen kalliimmat, 30cm pidemmät ja 10kg/kpl painavammat. Pienemmät kantaa metrin akselivälillä reilun kahden tonnin ajoneuvon, isommat reilun neljän tonnia.

En oo vielä avannut muoveja, mutta myös päädyt olivat tukevanoloista tekoa (toisinkuin esim. motonetin kevyemmissä/edullisemmissa rampeissa).

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 24, 2010, 15:09:08
Lukkojen toimimattomuuteen löyty ainakin yksi syy, taka-akselin alipeinekello oli irti/auki, mika lienee karahka tai kanto oli osunut siihen ja vääntänyt yhden niistä kolmesta kiinnikepultista irti vahingoittaen samalla lievästi niitä kellon puoliskoja, yläosa oli saanut hieman enemmän siipeensä.

Ja kun se takalukko tulee laitettua yleensä ensin päälle, niin eipä se voi mennä etulukkokaan päälle kun takana on kamala vuoto.

Takalukon säätö oli myös aika pahasti pielessä, muutaman kerran havaittuun huonoon irroittamiseen ei tarvinne enempää syytä pohtia.

Kumikalvot ei näytä ihan kamalan huonoilta, mutta laitetaan Juukalaiset hipo-osat tilalle, niin toiminee pakkasessakin paremmin.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 24, 2010, 15:14:40
Ja Volvon porttaaliakselin alipainekäyttöisten akselilukkojen säätöön pika-ohje:

Sisempi/alempi vetotangossa oleva säätömutteri pitää tulla 9mm kellon sisällä olevan ison mutterin pinnan yli, kun lukko on päällä ja tankoa vedetään ylös sen minkä se kohtuudella (näppivoimin) tulee. Tämä säätö tehdään kun kello on avattuna, kalvokin pitää ottaa tieltä pois.

Kun vetotankoon pyörittää ulompaa/ylempää mutteria, niin kannattaa pitää kalvon päällä olevasta levystä kiinni, ettei se pyöri mukana. Sisempi/alempi mutteri pyörii hyvin öljyttynä tangossa turhan helposti, ulommalla/ylemmällä mutterilla + kalvolla ja sen molemmin puolin olevilla levyillä saa näköjään helposti pyöriteltyä koko yhdistelmää (ml. siis se alempi/sisempi mutteri), jolloin perussäätö menee pieleen.

Kätevä tapa harjoitella kellon kasaamista ja purkua on unohtaa se kalvon reikään tuleva messinkiprikka pois. Lukot tietty toimii ilman sitäkin, mutta kalvon alla oleva levy taipuu hieman, eli lukko ei aukea enää yhtä paljon. Levy muotoutuu helposti entiselleen sievästi vasaralla taputtelemalla. Juukalaisen kalvon mukana ei tule sitä messinkiprikkaa, eikähän se olekaan kuluva osa, pitää vaan muistaa siirtää vanhasta kalvosta uuteen. Prikka siis estää levyjen tapumisen, ilman sitä kalvo puristuu kasaan kun talgossa olevan ylemmän/ulomman mutterin kiristää.

Tankoon pitää jättää 9,2 milliä liikevaraa, säädetään kait ruuvvaamalla kellon päällä oleva pultti (päässä kanta 4 tai 5 millin kuusiokokoavaimelle) pohjaan, kun lukko on auki, ja pyöritetään auki 6 3/8 kierrosta. Tämä säätö tehdään kun kello on kokonaan kasattuna.

Korjaamokäsikirjan luku 46, sivut 5-7, sisältää kuvien kanssa rautalankamallin.

En tiedä miten samanlaisia perämurikat (samalla tai erillä välityksellä) on, mutta ei liene paha rasti tarkistaa lukon säätö jos perämurikan vaihtaa, tai sille tekee jotain mikä voi edes periaatteessa vaikuttaa tasauspyörästössä olevan holkin paikkaan.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 25, 2010, 13:33:55
Lukot säädetty ja kasattu uusilla kalvoilla, tuntuu toimivan, eli lukot menee päälle ja aukeaa niinkuin pitääkin.

Vähän vielä pitää tutkailla tuota systeemiä kunhan joutaa, lukot ei pysy kovin kauaa päällä kun kone ei käy. Ei silti että yleensä tarttiskaan, mutta on ne joskus pysyneet päällä aika pitkään koneen ollessa sammuksissakin.

Nyt takalukko pysyy päällä reilun pari minuuttia, etulukko puolestaan vajaan parin minsaa. Voi olla että alipainekellon takaiskuventtiili tai joku muu sellainen paikka ei ole 100% tivi, pitää laittaa listalle tutkitaan kun ehtii.

Jakikseen vaihdettu etukardaanin lähdön stefa, tosi helppo homma sinänsä, kun vaan saa mestan tehtyä. Otin nyt vaihteiston alla olevan kannatinpalkin pois, että uuden stefan sai helpommin asemoitua paikoilleen.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 01, 2010, 15:41:39
Öljyvuodot korjattu. Aukaisin etunavat ja kasasin uudenlaisella tiivisteliimalla, jospa nyt pitäisi.

Jakikseen vaihdettu se etulähdön stefa, olisko ollut vikaa edellisessä kun niin äkkiä meni huonoksi (vaihdettu viimeiksi elokuussa 2009, sen jälkeen muutama vaan päivä ajoa).

Moottorin öljyvuoto näytti olleen öljypohjasta, takastefa ei vaikuttanut vuotavalta. Kasasin öljypohjan pelkällä silikonilla kun korkkitiiviste olikin hieman väärän kokoinen, miten lienee paisunut siten että pitkällä sivulla oli sentti liikaa ja poikkipäinkin puolisen senttiä.

Alipainesysteemiäkin hiplasin, hommasin ihan painemittarinkin tätä varten, maksoi ryökäle toista kymppiä. Miinus kilosta plus kolmeen kiloon, tällainenhan sopis ahtopainemittariksikin. Nyt paineet pysyy poissä takalukon kans erittäin hyvin. Etulukko vuotaa jostain vähän, mutta niin vähän että tuskin tarttee alkaa vikaa paikallistamaan.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 01, 2010, 15:43:21
Vähän vielä kurasuojia pitää fiksailla, ja sitten reippaasti konttorille.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 02, 2010, 16:35:12
Katsastusremontti tehty, käsijarrun säätö 2min.

Kannatti kurkata käsikirjasta miten säätö tehdään, vaijerin pituuden säätö olis ollut vähintään tunnin homma, todennäköisesti enemmän, kun tieltä joutuu purkamaan sisustaa aika paljon pois. Käsikirja nimenomaan kielsi säädön vaijeria lyhentämällä. Rummussa oli harmittoman näköinen pultinkanta (ja vielä tosi helpossa paikassa), sitä kun kierti hieman reilun kierroksen niin alkaa ottamaan kiinni kakkospykälässä, ja kolmosta ylemmäs ei jaksa irvistämättä kiskoa. Ennen säätöä noisi viitoseen ja sittenkin otti aika miedosti, taisi loppua kahvasta vara.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Jussi-HJ60 - Toukokuu 02, 2010, 17:26:02
Monesti tuolla vaijerin kiristämisellä menee takajarrut ihan ketuiksi. Oikea tapa taitaa tosiaan olla että kässärivaijeri löysälle ja takajarrut iholle ja sitten vaijeri sopivaksi. Ja jos tosiaan tuo vaijeri on aiemminkin ollut kiinni ja toiminut niin miksi sitä pitäs säätää. Takajarruissa on omakin säätö niiden palojen tai hihnojen kulumista varten. Vaijeri harvemmin venyy ja vaatii säätöä.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 02, 2010, 18:32:21
Oikeassa paikassa olevalla käsijarrulla ei ole mitään tekemistä auton varsinaisten käyttöjarrujen kanssa... :-)

Hieman kyllä haluttais muuttaa käsijarrukin levylliseksi, mutta kun se perhana toimii niin hyvin, että saattaapa olla että muutama muu paikka tulee autosta hifisteltyä ennenkuin tuota pitää alkaa sorkkimaan. Ja tuo rumpukin ottaa tosiaan erittäin topakasti kiinni, pitää varoa ettei vedä liikkeessä päälle, tuntuu ainakin sille että se repii ittensä jakolaatikosta irti.

Käsijarru on ilmeisesti senverran lämpimässä paikassa ettei sitä tunnu uittamisetkaan haittaavan, en ole ainakaan huomannut että se olis koskaan ollut mitenkään vajaa, vaikka olis käyty symemmässäkin lillumassa. Tai eihän ärjyllä kovin syvälle pääse, ellei ole tarpeex jyrkkä ranta, kone saammuu ennenkuin sisällä kastuu penkit.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: joke - Toukokuu 02, 2010, 21:05:30
Katsastusremontti tehty, käsijarrun säätö 2min.

Kannatti kurkata käsikirjasta miten säätö tehdään, vaijerin pituuden säätö olis ollut vähintään tunnin homma, todennäköisesti enemmän, kun tieltä joutuu purkamaan sisustaa aika paljon pois. Käsikirja nimenomaan kielsi säädön vaijeria lyhentämällä. Rummussa oli harmittoman näköinen pultinkanta (ja vielä tosi helpossa paikassa), sitä kun kierti hieman reilun kierroksen niin alkaa ottamaan kiinni kakkospykälässä, ja kolmosta ylemmäs ei jaksa irvistämättä kiskoa. Ennen säätöä noisi viitoseen ja sittenkin otti aika miedosti, taisi loppua kahvasta vara.

Taitaa olla pikkuisen liian tiukalla säätö,voihan sitä tarkastuksen jälkeen pikkuisen löysätä.
Tuo kahvahan taitaa osua "toppariin" vitosella.
Jos se säätö on liian iholla alkaa jarru laahaamaan ja lämpenee->välykset pienenee ->alkaa hirtään kiinni. Huomaa kun pukkaa vauhdissa vapaalle niin lyö voimansiirron välykset laidasta laitaan.


-Joke
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 03, 2010, 07:05:25
Usein käynti konttorilla kannattaa, Ärjyssä on nyt uunituore leima!

Ei kuitenkaan mennyt läpi ihan puhtaasti, taas tuli kaksi korjauskehoitusta (niinkuin on tainnut tulla useammasti aiemminkin); takaheijastimet pitää asentaa ja korista kuulemma kannattaa laittaa umpeen yx valuma-aukko... :-)

Mites se menikään, pikkuvikoja, "heleppo korjata" :D
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 03, 2010, 07:10:43
Moi,

> Taitaa olla pikkuisen liian tiukalla säätö,voihan sitä tarkastuksen jälkeen pikkuisen löysätä

Käsikirjassa käsketään säätämään kärijarru siten, että ottaa täysillä kiinni kolmannessa pykälässä. Minusta tuo on nyt aika hyvä, kun ekassa ei vielä ota yhtään, tokassa hieman ja kolmannessa kunnolla. Ei pitäis laahata ajossa, jos kahva on alhaalla.

Sinänsä jännä että käsijarrun säätö on ohjekirjan kohdassa "vehicle interior", vaikka tuo siis säädetään auton alta, mutta engelsmanneilla on kait oma käsitys siitä mikä on sisällä. Samassa kohdassa on kyllä ohje sen vaijerin pituuden säätöön, ja se on sisähommia.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 08, 2010, 13:12:41
Apparin puolen helmapalkin takaosassa oleva korikannake menossa uusiksi, ei se ollutkaan pelkkä pikkureikä lattiassa, hieman oli rapsakkaa siinä ympärilläkin. Ei varmaan ole kovin iso ylläri.

Punaiset heijastimet hankittu, katsotaanpa muutama päivä meneekö ne itsekseen paikoilleen vai ihanko täytyy itse liimailla ne takaluukkuun? Keli on aika nätti, jos valohoitu on toimiakseen niin tänään vois tärpätä! :D
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 09, 2010, 07:24:43
Laitetaas pari kuvaakin, kun ne on kuitenkin aina niiiiiin kivoja.

Poseerauskuva laimalla käynnin jälkeen:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/92457-1/20100503_002.jpg)

Renkaat on rangen alkuperäistä kokoa, 205r16, eikäs näytäkin valtavan isoilta?

Ja tässä nätti kuva korikannakkeesta, uusi ja vanha vierekkäin:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/92466-1/20100508_003.jpg)

Uusi on 2mm pellistä, paitti tuo U-palkki tais olla kolmemillistä, vähän paksumpaa kuitenkin.

Tuon kun liimailee helmakotelon jatkeeksi niin kori pysyy ainakin siitä kohtaa hyvin kiinni.

Tarkistelin muita korikannakkeita, mutta vastaavanlaista happanemista ei ollut havaittavissa.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: jtoppi - Toukokuu 09, 2010, 16:38:01
Paavo Paavo voi voi voi

Sulla on jäänyt tuosta uudesta osasta pois kaikki nuo keventävät levyn ohennukset ja reiät!

Se menee sulla nyt katsastus uusiksi, edessä on omapainon uusintapuntarointi!

Voi voi...

Juha
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 09, 2010, 17:20:02
Antaa herra korroosion hoidella taas nuo "kevennykset"...

Painoista muuten, iskaritesterin mukaan kosla on huomattavan tasapainoinen, kaikki nurkat oli 10-15 kilon sisään yhtä epäkeveitä. Leimalla oli mukana täys lasti, eli tankki piripinnassa, lifti takajalkotilassa ja takakontissa normaali täyskuorma, eli

- 12l korkeaoktaanista taika-jimiä
- sakkeli-liina-pylpyrä-jne-laatikko
- evästyslaatikko (hella, ruokailuvälineitä, pakki jne.)
- varaosalaatikko (jossa ei kuitenkaan ole voimansiirron osia, mitäs niitä turhaan mukana kantamaan)
- työkalulaatikko, ei mikään kamalan painava kuitenkaan, vähän perusrojua ja muutama nippuside tms.
- äänisaha sen öljy/bensakannu
- kumpparit ja jotain muuta roinaa jota edes joskus tulee roudatessa mukana raahattua

Taakse kun virittelee pre-heatin kakstoistatonnisen, niin hyvällä tuurilla takaluukun yläosan vaihto (orkkis -> pleksi) kompensoi sen verran ettei romuläjä muutu kovin takapainoiseksi.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 25, 2010, 17:02:22
Paavo vastaan peruskallio: 1-0

Eli sektorivarsi irtaantui simpukan pystyakselista pienen puuhastelun jälkeen, pari päivää ja yksi ilta riitti.

Sektorivarsi on vaihtumassa alkuperäistä lyhyempään, jotta rattiin saa lisää kierroksia ja ohjaukseen enemmän voimaa.

Muokkasin ja vahvistelin järeintä ehyttä ulosvetäjää pari tuntia lisää, ja metrin varrellan neljän ähkäisyn vääntö sai palikan antautumaan. Nyt ei pelissä ollut edes lämpöä eikä kylmää, luultavasti neljän päivän liottelu erilaisilla ruosteenirroittimilla ja tunkeumaöljyillä edesauttoi tilannetta omalta osaltaan.

Nyt pitää tarkistella mihin kuntoon simpukan alapään tiivisteet jäivät, varmaan kannattaa vaihtaa samalla kertaa joka tapauksessa.

Aiemmista tekemisistä edellisen päivityksen jälkeen: takavinssi (preheat 12000 hi-speed) on asennettu ja ikkunoiden sotkentumista on merkittävästi vähennetty "tosi" siisteillä levikkeillä. Koria on paikattu kolmesta kohtaa (apparin puolelta etu- ja takajalkotilat), ja korikannakkeita on uusittu myös kolme (apparin puolen takarenkaan edestä, sekä molemmat taaimmaiset).

Etuvinssille oli jo alunperinkin päävirtakatkaisija, takavinssille on sellainen myös, ja samalla kertaa tuli auton kaikille muille sähköille päävistakatkaisin myös. Laitoin sen akun plussanapaan siten että laturin paksu piuha tulee akun puolelle. Systeemi tuli Raajärvellä vahingossa testattuakin, auto sammuu ja kaikki sähköt häviää totaalisesti kun katkaisimen aukaisee, vähän niinkuin oli tarkoituskin.

Ennen ensviikonlopun keikkaa etupuskuria pitäisi vielä hieman vahvistaa, ja taakse tehdä sikajäreä vetopiste keskelle autoa, jotta voima jakaantuu tasaisemmin. Nykyiset runkopalkkien pöissä olevat vetopisteet eivät ihan kestä mahdottomia kiskomisia, takapuskuri on ainakin kerran hieman vääntynyt. Samalla vois aikataulun salliessa leventää kylkipalkkeja hieman, jotta auton ovet ja sivupeilit olisivat paremmassa turvassa. Etuvinssiä pitää kans vähän hoivata, uloskelaus on muuttunut kummallisen hitaaksi, ekana pitää tarkistella solenoidien kunto.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Lokakuu 21, 2010, 07:15:14
Leima uusittu, tällä kertaa ihan ilman kommentteja/huomautuksia/korjauskehoituksia, oikeastaan vähän niinkuin pitikin, tulihan autoon tehtyä kattava katsastusremontti, eli valot tuli tarkistettua ennakkoon, ja syystäkin tällä kertaa.

Oikea takavilkku ei halunnut ensin toimia, eikä hehkun vaihto auttanut, vikaa piti etsiä muualta. Ekana takanurkassa oleva liitin auki, lähti onneksi pienen askartelun jälkeen ilman että piti purkaa mitään, aluksi näytti sille että pitää irroittaa takalokari, mutta onneksi laiskuus voitti kun se olis ollut useamman minuutin homma.

Liittimeen kiinni toisesta autosta lainattu ja toimivaksi tarkistettu takavalo, eipä toiminut vilkku vieläkään. Vilkun nastaan tuli hieman jännitetty kun hehku oli irti, joten hieman epäilytti että piuha olis saanut kipeää jossain aiemmassa puuhastelussa. Johtosarja kulkee korin sisällä, eikä siitä pikaisella vilkuilulla löytynyt näkyvää vikaa.

Seuraava tarkastelun paikka oli johtosarjan seuraava liitin apparin puolen etujalkatilassa, tai oikeastaan se on aika ylhäällä, heti tuulilasin alanurkan alla. Oli aika hapettunut, ilmeisesti välillä kosteahko sisäilmasto on suorien saatossa jotenkin asiaan vaikuttanut.

Työnsin liittimen molempiin puoliskoihin hapettuman poistolitkua, liitin kiinni ja pientä nitkuttelua, ja kas kummaa vilkkuun tuli eloa.

Eli kyllä rangessa niitä sähkövikojakin on, tämä on mun autossa jo toinen, eka oli "jonkinverran" työläämpi, puratti lämppärin pois muutama vuosi sitten, jonkun ylimääräisen sähkölaitevarauksen (kuskin puoleinen paisuntasäiliö?) liittimet heiluivat konehuoneessa irrallaan ja ottivat joskus koriin kiinni, mistä seurasi pienimuotoinen oikosulku. Kutistesukkaa ja muistaakseni vielä nippuside olivat lääkkeinä siihen vaivaan.

Seuraavaksi siis Keltalaan marraskuun kolmastoista. Hyvin menee se keikka senkin puolesta että seuraavana aamuna on työreissulle lähtö kuuden jälkeen aamukoneella... Luultavasti menee aika nopeasti lennot guinness-landiaan, krooh pyyh...

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Lokakuu 21, 2010, 07:19:25
Noista edellisen postauksen tehtävälistan asioista tehty nämä:

- etupuskurin alakulmat vahvistettu
- takapuskuriin keskelle järeä vetopiste
- etuvinssin vaihdettu huollettuun yksilöön

Etuvinssi on taas alkuperäinen HS9500 warni, keulalla ollut xp9.5 on nyt palasina polttoöljysaavissa, jarru oli kohtuullisen tukevassa ruostemömmössä, eli kyllä "vesitiiviiseen" vinssiin vesi menee sisälle, mutta ei pääse kovin hyvin pois. Vinssin vaihteistossa oli sen normimäärä (noin desi) vettä, saman verran on suurinpiirtein ollut aina kun olen omaa vinssiä huoltanut.

Xp menee suikan keulalle kunhan puuhaan löytyy aikaa, mutta Kirpun rakentelusta sitten jossain eri topikissa.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 18, 2011, 21:52:00
Uh, laitetaanpas tännekin jotain kun autolle tehtiin tänään perushuolto. Eli kattotelineeltä riisuttiin halogeenit pois, ja tilalle pultattiin ksenonia ja lediä. Loppui vaan uudet lamput kesken, niin piti jättää yksi vanha vielä.

On muuten jonkin verran eroa... ledejä ja ksenoneita kun yrittää katsella niin ihan ekana tulee mieleen sana hitsausmaski. Säälittävä himmeä tuikku se halogeeni, vaikka hyvin niilläkin on nähnyt kun ei ole ollut parempia.

Valoilmiöitä nähtiin myös maaliskuisella makkaranpaistoreissulla, umpihankeen kun tykitti pitkän puolen ykkösellä aikansa, niin aika helakan oranssit oli pakosarjat. Tuntui soppakin kelpaavan, lyhyellä reissulla meni saman verran ainetta kuin normipäivänä Raajärvellä. Pitkiä pätkiä piti välillä ajella ihan kaasu pohjassa, kakkosella kiersi vaan kolme tonnia, ykkösellä helpossa paikassa viis ja vaikeassa (vajaa metri? kovaa lunta) kolme. Renkaat oli reissun jälkeen puhtaammat kuin tehtaan jäljiltä.

Molemmat vinssit pitäis huoltaa, sekä kaikki öljyt ja suodattimet vaihtaa. Takalasin tilalle vois sovitella polykarbonaatia. Muuten kait tämä olis melko valmis kesän rientoihin. Epäilyttää vaan että mikähän nyt on piilorikki tai unohtunut, yleensä näihin aikoihin on ollut ihan sikapaljon tekemistä että saa auton yleensä ajoon. Nyt ehtii sipistellä jotain lamppuja, ja säätää kuorkkiin radiota ja kelloa.

Niin tai oikeestaan se kampiakselin takatiiviste pitäis vaihtaa, mutta on niin iso homma että vuotakoot vielä.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 28, 2011, 20:35:23
Valoteline uudistettu, katolla nyt

8kpl 18W led-työvaloja laajalla tasaisella valokuviolla (taakse 2kpl, takakulmat 2kpl, sivuille 2kpl, etukulmat 2kpl)
2kpl N200 aika hajottava 35W ksenoneita yksi suoraan kummallekin sivulle
Eteen 2kpl 35W N300 ksenon ja 1kpl 55W N300 ksenon
Keskellä telinettä 55W H3 halojen vilkku

Luulis että tuolla näkee ja näkyy, kunnon pikeää on vaan niin vähän ja pelkästään nukkuma-aikaan, että jää testailut ens syksyyn.

Kaikki päällä teorissa 28 ämpäriä, halppis pihtivirtamittarilla 35A, luultavasti voi pitää koko patteristoa päällä koko ajan eikä sähkö lopu "ikinä".

Ihan alkuperäinen valoteline oli 12kpl 55W H3 halogen, alkoi sähkö loppua muutaman tunnin ajelun jälkeen kun päällä oli kaikki kattovalot sekä ajovalot ja lisäpitkät (2+2kpl 55W halogen), laturi tais silloin olla 90A ja akkuja oli kax (nyt on tehokkaampi laturi ja yx akku lisää).

Vertailun vuoksi, suikassa on 12kpl LED-työvaloja (15W ja 18W hajottavalla kuviolla, sekä 24W hieman kapeammalla keilalla) sekä yksi 35W ksenon eteen. Teoriassa 22A, mitattuna 15A, ja hyvin näkyy joka suuntaan.

Ärjyyn tli askarreltua myös alipainemittari lujjojen toiminnan varmistamiseksi, olikin hyödyllinen kapine kun heti tuli esiin isomman alipainesäiliön tarve. Myt on vaan se nytkin kokoinen alkuperäinen, paineet laskee kaks kymppiä kun pistää yhden akselilukon päälle.

Nikkaroin lukkojen merkkivalot kans uusiksi, liimailen autoon Volvon lukkonen merkkivalojen kytkimet, jotka sytyttään laput vasta kun alipainetta on vähintään 0.3 kiloa. Lukot oli päällä vielä 0.25 alipaineilla, tiedä sitten oliko enää ihan kunnolla.

Nyt lukkojen "merkkivalot" syttyy heti kun lukkojen toimintaa ohjaavalla magneettiventtiilille menee sähkö, jatkossa siis uudet merkkivalot syttyy vasta kun lukolle menee riittävästi alipainetta. Eihän se silti vielä ihan pomminvarmasti tilanteesta kerro, muta huomattava parannus entiseen verrattuna kuitenkin.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 18, 2011, 07:16:48
Laitetaan vaikka joku kuvakin, kun on tullut joitain sähköjuttuja laiteltua.

Valoteline näyttää nyt tälle:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/96900-2/20110425_003.jpg)

Tuossa kuvassa ei ole vilkku paikoillaan, se tulee tuolle telineen keskellä olevalle peltilevylle, on siis magneettikiinnitteinen. Muu teline on amuliinia, tuo mustaksi maalattu levy parimillistä peltiä.

Tässä alipainemittari lähikuvassa:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/98496-2/20110517_001.jpg)

Noihin ~puolen kilon alipaineisiin pääsee tyhjäkäynnillä, ajossa "nousee" 0.7..0.8, kun moottorijarrutuksista tulee imusarjaan isompi alipaine.

Tässä kuvassa lukkojen uudet merkkivalot:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/98502-2/20110517_003.jpg)

Tein noista sitten "liikennevalot", vaikka loogisempi järjestys olisikin ollut:

- vihreä (lähes aina päällä maastossa): keskilukko
- keltainen (monesti eka akselilukko): takalukko
- punainen (käytetään vain tarvittaessa eli usein): etulukko

Keskilukon valo tulee tuoraan alkuperäisestä merkkivalosta, jatkoin vaan piuhaa. Tein alkup. johdon ja varsinaisen merkkivalon väliin oman jatko-johdon josta haaroitus tälle uudelle valolle, kun ledin napaisuus ei voi menä sekaisin, alkup. hehkulamppu ei paljon välitä mitenpäin elektrolyytit viipottaa.

Etu- ja takalukon merkkivalo tulee Volvon alipaineantureilta:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/96939-2/20110510_002.jpg)

Merkkivalot syttyy kun mittarissa on vähintään 0.4, kun laittaa molemmat lukot päälle. Lukot menee kyllä päälle jo jossain 0.25, joten luultavasti tuo 0.4 on aika turvallinen sen puolesta, että lukko on varmasti täysin kiinni. Tyhjäkäynnilläkin saadaan helposti 0.5 kilon alipaine, eli systeemin pitäsi olla aika hyvällä mallilla. Alipainelisäsäiliö on kuskin penkin alla, pari-kolme litraa, ja rosteria.

Tässä kokonaiskuva kabiinin keskiosan suomi-sähköistä. Vasemmalla oleva kirkas oranssi kytkin on maasto-pääkytkin, lukot ja kattovalot on sen takana. Sen oikealla puolella (pieni punainen merkkivalo) on vinssin valon kytkin. Sen oikealla puolella on kattovalojen kytkimet:

- 55W ksenon eteen
- 2x35W ksenon eteen
- 2x35W ksenonit sivuille (yksi per sivu)
- 4x18W led etunurkkiin ja sivuille
- 4x18W led takanurkkiin ja taakse
- vilkku (1x55W halogen)

Valokytkimien oikealla puolella on etu- ja takalukon käyttökytkimet, jotka siis ohjaa magneettiventiilejä, jotka päästää alipainetta lukolle.

Sitten on 68VHF:n mikin teline (mikki on kuvassa irti asennuksia haittaamasta).

Edelleen oikealle on uudet lukkojen merkkivalot.

Sitten on vieä jännitemittari - jännitteet näkee tietty magatunestakin läppäriltä, mutta kun käteen sattui osumaan tuollainen mittari niin pulttasin sen kiinni, bensamoottorisessa autossa sähköt on kuitenkin yx aika tärkeä etenemisen edellytys, erityisesti kun molemmat vinssit käy kans sähköllä.

Kojetaulun päällä on seosmittari (josta on anturi ilmeisesti hajalla, joten se on laitetty erillisestä kytkimestä kiinni, lajakaista-lambdaa ei enää tarvita mihinkään kun seokset on kerta säädetty, megasquirt tuuppaa koneeseen soppaa valmiin polttoainekartan ja muutaman anturitiedon avulla).

Sitten se alipainemittari, ja VHF. Lälläri on katossa, ei näy kuvassa.

Loput turaukset on ihan kojetaulun vasemmassa nurkassa, eli sieltä löytyy vinssin merkkivalo (joka kertoo että etuvinssissä on sähköt päällä) ja vinssin sisäkytkin. Auton edessä on ulkokytkin etuvinssille. Takavinssille ei ole vielä tullut tehtyä omia kytkimiä, kun se langaton kake on toiminut aika mallikkaasti. Vaihdan sen releboksin kuitenkin järkevämpään, samassa yhteydessä vois nikkaroida kunnnolliset kytkimet takavinsillekin, ja voihan sen kaken tietty jättän systeemiin kans.

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/98514-2/20110517_007.jpg)

Kuvassa alhaalla helotaa kax oranssia valoa, isompi oikealla on alkup. keskilukon merkkivalo, ja pienempi vasemmalla on takalasin lämmittimen merkkivalo (tästä vähän lisää tuolla alempana).

Tässä on puolestaan vinssin valo, helpottaa puolautumisen seurantaa pimeällä ajellessa, kattovalot on senverta kirkkaat ettei autoon päin tahto oikein nähdä. Valo on mallia pieni bilteman venevalo, ei vielä kokemusta onko tarpeeksi kirkas. Helppo vaihtaa isompaan tarvitaessa (tai kun tuo menee paskax).

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/98517-2/20110517_008.jpg)

Tein myös bensapumput sähköistyksen uusiksi. Vanhasta liittimestä otetaan releelle ohjaus, ja pumpu saa voimansa alkupräistä huomattavasti paksummasta johdosta. Amuliinikotelo, ettei peräkontin romut ihan helpolla riko sitä. Kuvassa myös takavinssiä pääkytkin. Taka-akun kotelo näkyy vähän kuvan alalaidasta. Edessä on kaks samanlaista akkua.

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/98520-2/20110517_009.jpg)

Syöttösähkö bensapumpulle tulee nyt takalasin lämmittimen piuhasta, oli sopivin valmiiksi takatilaan tuleva piuha. En jaksanut alkaa tuolta taka-akulta ottamaan, kun tarkoitus on kuitenkin laittaa takatilaan oma "hupi-sähkösysteemi", eli invertteri jne., jotka pitäis saada pultattua auton kattoon. Näille tulee kuitenkin oma pääkytkin, ja sieltä voi sitten rosvota bensapumpun sähköt kans.

Saapa nähdä milloin tuokin on tehty, aika hyvin on pärjännyt ilman invertteriä tähänkin saakka...

Sellaista tällä kertaa.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 22, 2011, 06:47:11
Laitetaanpa kevyttä päivitystä tännekin; autolla on nyt ajettu tälle kaudelle kymmenkunta päivää, ja ainoa (tankkauksen lisäksi) toimenpiteitä vaatinut homma on ollut ohjaustangon vaihto, Volvon ohjausvarren Rangen sektorivarren palloniveleen sovittava custom-osa meni poikki, mutta rikkinäisen tilalle vaihdettiin varaosa (pitkällä sektorivarrella -> ohjaus on pirun raskas) että saatiin auto pois metsästä.

Jos jotain aikoo ohjauksesta särkeä, niin tämä oli varmaan aika lähellä ideaalia: kohtuu lähellä tukikohtaa (muutama kilsa), nätti keli kävellä takaisin osia, työkaluja ja pelastusautoa hakemaan, kuiva ja tasainen alusta missa korjata auto, ja ihan hidas ryömintävauhti missä osa pamahtaa, ja tottakai soppeli varaosa saatavilla. Tuli siis varmaan käytettyä tämän vuoden hyvän tuurin kintiö.

Pitää tilailla uus osa rikki mennen tilalle, että saa sen lyhyen sektorivarren taas käyttöön, ohjaukseen tulee edes jonkinverran lisää voimaa (eli se on hieman vähemmän raskas).

Tuo bensapumpun uus sähköistyskin toimii mainiosti.

Nyt auto on taas tapahtumien puutteessa vähän aikaa telakalla, etuovien saranoiden vaihto meneillään. vanhat saranat on aika kuluneet, ovi ei mene kiinni kovin sievästi, ja vaatii usein voimaa avautuakseen. Vanhat korin pään pultit vaan menee uusiksi, sen takia jäi eilen kesken. Yllättäen 8 milliset pultit ei menneet poikki, vaikka 1/2" pulttipyssystä oli kaikki paukut käytössä osaan pulteista.

Pitäis vielä pestä auto sisältäkin, jäi vaan yx poistovesireikä aukaisematta (B-pilarin alakerrasta), ja sitten pitää vielä porailla muutama iso eikä lisää (etuovet, C-pilarin pohja ehkä kans) että saa enimmät kurat huuhdeltua pois, auto ruostuu sitten vähän hitaammin ja kevenee ainakin 10 grammaa. Runkopalkkeihin porasin aika monta reikää, että saa vettä sisään sopivasta kohtaa ja kurat ulos. Vaikka runkoa on huuhdeltu vuosittain, niin aika paljon siellä taas oli mömmöä.

Etunapojen perushuolto on seuraava isompi toimenpide, murrosten suojakumit on vielä ehyet mutta pykimiä on jonkin verran, vaihdan ne varulta uusiin ettei tartte sitten metsässä kovin syvässä kurassa tehdä tätäkään. Olkatapin "laakerit" vaihtuu samalla oikeisiin laakereihin, ja vaihdan muutaman pultin samalla navan irroituksen helpottamiseksi ja sen koossapysymisen varmistamiseksi.

Takavinssi tuli huollettua ja tuunattua ennen Lapland Trophyä. Vinssi aukaistiin sillä oletuksella, että iskumeisselillä pitää hakata vanhat "rasvat" pois siitä, mutta isoksi ylläykseksi vinssi oli kasattu iha asiallisen oloisella rasvalla, jotai ei kuitenkaan oltu kovin isosti tuhlailtu. Puoli tuubia lisättiin ekasta käteen osuteesta vaseliinipötköstä ja vinssi äkkiä kasaan. Käyntiääni parani sekä sävyltään että voimakkuudeltaan jonkin verran.

Oman vinssin käyntiäänen arvioinnissa kannattaa muuten kuunnella kavereiden vinssejä, jos naapuri-auton vieressä vinssin pyöriessä tuntuu sille että nyt tarttis peltorit, niin sen oman vnssin käyntiääni alkaa heti kummasti tuntua ihan asialliselle...

Takavinssin alkuperäinen kaapelointi oli naurettavan ja itketävän välimaastosta, nopealle 12500 lbs vinssille silmämääräisesti arvioiden 20-25mm2 kaapelia, ne kaikki revittiin hiiteen ja heitetin roskiin (oikeesti "tästä vaikka ledivaloille syöttökaapelia" -laatikkoon). Tilalle tuli 50mm2 hitsauskaapelia, akulta relepoksille ja siitä vinssille. Maapiuhat oli jo alunperinkin 50mm2 hitsauskaapelia. Vonssin alkuperäiellä maakaapelilla vahvisteltiin auton korin ja rungon välistä maadoitusta, siihen just soppelin kokoista.

Kaikki liitokset paksuilla kaapelikengillä, jotka ensin puristettiin kiinni ja sitten vielä tinattin paksusti. Päälle kerros-pari kutistesukkaa. Relepoksin ja vinssin moottorin välisistä kaapeleista tuli sellaset "käy just vaan tähän" malliset, lyhyet jäykät pötikät, onneksi tuli väänneltyä muotoonsa kun kutistesukka oli vielä kuumaa.

Takavinssin relepoksi oli alunperin vaan klemmareilla vinssin moottorin päällä. Sisällä oli jo valmiiksi selainen nyrkinkokoinen kompati rele, joten sitä ei tarvinnutkaan vaihtaa. Alkuperäiset releboksin kuoret lensi kuubaan, ja rele koteloitiin 3mm teräslevyllä vinssin moottorin viereen isoilla reiillä, nyt sen saa pidettyä puhtaana ja päälle kestää paiskoa raskaampiakin tavaroita.

Takavinssin langattoman kaken vastaanotin oli alunperin siinä lattian rajassa olevassa relepoksikotelossa, nyt se on nostettu kattoon, ja piuhoitus on vaihdettu sellaisesta ohuesta epämääräisestä rytöläjästä paksumpiin ja parempiin (liitokset normaaliin tapaan puristettu ja tinattu ja kutistesukalla suojattu/vahvistettu).

Takavinssillä ei vielä ole nappeja, mutta ne on nykyiseen piuhoitukseen helppo lisätä. Sisään tulee kuskin käytettäväksi yhdet napit, ja auton takaosaan vinssin vierestä käytteväksi toiset.

Talven aikaan on tullut vietettyä aika monta tuntia/iltaa/päivää/viikonloppua tallilla, mutta on näköjään taas jotenkin kannattanut, auto toimii ja eteneekin mainiosti. Suurehko paino edelleen varmaan pisin miinus, mutta pitäähän sitä jotain olla että on haasteita pehmeissäkin paikoissa. Kivikossa pitää ajella tarkasti sen takia kun auton alustaa ei ole mitenkään panssaroitu, painoa tullis äkkiä lisää ja panssareiden päälle kertyvä kuntta painaa ja syttyy tuleen pakarin vierestä.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 29, 2011, 07:25:55
Voi juma että englantilainen insinööri on sitten viisas! Ihan mahdottomasti paljon fiksumpi kuin esim. japanialainen tai suomalainen serkkunsa, ihan pakko olla.

Muuten tuskin älyää suunnitella heti renkaan taakse "umpinaista" (=vesi ja kura pääsee sisään, muttei ulos ennenkuin siihen ruostuu reikiä) kotelorakennetta...

Tässä ihanuus takaviistosta kuvattuna, ilta-aurinko hieman hämmentää kuvan selkeyttä mutta eiköhän tästä oleellinen erotu.

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99512-4/20110728_001.jpg)

Ylempi reikä on pääosin etuoven johtonipun läpivientiä, alempi on herra Korroosion käden jälkeä, ja kuvasta melkeen erottuu että kotelon pohja on täpötäynnä moskaa. Onneksi tällä autolla ajellaan "vain nättinä kesäpäivinä kuivilla asfaltiteillä", niin ei ole pelkoa siitä että tuo saasta jotenkin kostuisi ja vauhdittaisi herra Korroosion työtä millään tavalla.

Sama ylivertaisen tekniikan ihana riemuvoitto etuviistosta:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99515-5/20110728_002.jpg)

Noissa kolmessa reiässä on alempi sarana kiinni. Reiät oli holkitettu, mutta uusia saranoita paikoilleen laittaessa putketkin lyttääntyivät kun olivat kivassa kosteassa sorakylvyssä ajan saatossa "hieman" pehmenneet, ja pakkohan pilarin alaosa oli kaivaa esille korjaustöitä varten. Ovi ja lokari pois ja sittenhän se koko kurjuus paljastui.

Mitä tästä opimme? Älä jumakauta suunnittele mitään saranoiden vaihtoa vanhaan autoon. Saranat maksaa maltaita, ja niitä vaihtaessa saa kivasti kulumaan muutaman päivän, kun homma kuitenkin karkaa johonkin suuntaan. Pelkkä saranoiden vaihto on iso homma, kaikki pultit on kovan työn takana saada auki, ja oven säätö uusilla saranoilla ottaa oman aikansa sekin.

Oikeesti tarinan opetus on tietysti se, että lisää reikiä. Paljon ja isoja. Älä koskaan ikinä luota siihen että mikään autotehdas on osannut tehdä tuotteensa oikein. OK, ehkä jostain kohtaa vahingossa joku kosla saattaa olla himppasen hyväkin, mutta suurin osa on kuitenkin väärin tai muuten vaan huonosti tehty. Ainakin, jos autoa käytetään silleen kun maastoautoja on tarkoitus käyttää, eli kovaa ajoa ja huonoa huoltoa.

Tätä koslaa on tuunailtu siten, että useimpiin korin koteloihin ja runkopalkin eri osastoihin on jo porailtu 17-22 millisiä reikiä, joista saa vettä sisälle ja moskat ulos. Jotenkin sitä moskaa vaan riittää joka reissun jäljiltä, auto on varmaan kevenee sata kiloa joka pesussa.

Muutama paikka pitää vielä parsia loppuun näiltä osin:

- etuovet; nyt kun oikea ovi tuli purettua pois, niin näkee hyvin mihin tarvitaan pari lisäreikää, aika hyvin ne on pysyneet puhtaina tehtaan reiistä huuhtelemallakin, sontaa oli ovessa vain noin kourallinen, mutta uudet isommat reiät myös nopeuttaa ovien huuhtelua, ja parantaa huuhtelun tarkkuutta
- nämä A-pilarit: ISO reikä sisäpuolelle (auton keskilinjaan päin) ihan pilarin alaosaan, ja olemassaoleva pikkureikä ylempänä saranoiden välistä isommaksi että saa tarpeeksi huuhteluvettä sisään
- B-pilarit; olemassaolevat reiät alapäästä muutettava siten, että reiän saa auki autoa huuhdellessa ja muuten tukkoon, tai sieltä tulee vettä kabiiniin aika valtaisasti jos auto joskus haistaa vettä
- C-pilarit; pyöränkaarien avarruksen jäljiltä pitää varmistella tilanne, muistaakseni niihin jäi pienet reiät pohjaan, mutta jospa tekis niistä isommat ja tukkis tulpalla, niin ei pääse kosteus autoa uittaessa hyökkimään koppiin sisälle

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 04, 2011, 09:14:39
Pahat palat pois:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99533-5/20110803_002.jpg)

Ihanan herkullinen tuo kotelon rakenne, kaksinkertaista peltiä monessa kohtaa.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 05, 2011, 15:34:00
Tällasta nikkaroin poisleikatun palan tilalle

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99565-2/20110804_014.jpg)

Pelti kolmemillistä, rosteriputkien sisähalk 9mm joten kasin pultti menee kivasti läpi, eikä oo liian iso.

Tässä mallattuna paikoilleen, ja siihen jäi, en keksinyt meksei se olis hyvä niin liimasin kiinni.

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99568-5/20110804_015.jpg)

Sitten käteen osui parimillistä peltiä, leikkasin siitä palan ja taivuttelin muotoon polvea vasten

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99577-5/20110804_018.jpg)

Tässä vielä kuva kotelon (A-pilarin sisältä) alaosasta, hyvin näkyy tuo rousteisempi rantu heti takareiän
(jonka porailin vastikään jotta saa huuhdeltuä mömmöjä pois jatkossa) alla, ulkopuolelta on siihen
kohtaan liimattu kylkipalkkia, kaikki maalit ja muut mömmöt jota ne fiksut engelsmannit on osanneet
tähän ehkä laittaa tietty paloi pois, ja herra korroosio tais samalla saada kutsun.

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99592-5/20110804_023.jpg)

Tällanen siitä sitten tuli, neljä pellinpalaa meni yhteensä

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99607-5/20110804_028.jpg)

Samperi tietty unohdin tehdä siihen sivupeltiin reiän johtonipun läpiviennille, jysäytin sen eka poralla
ja sitten muotoilin pirralla, ja pitihän sille ulkolokarin tiivisteellekin taituroida se lipare. Peltivalmis
homma näytti suurinpiirtein tälle

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99645-5/20110805_002.jpg)

Just turautin pohjamaalia pintaan, tein muutaman pikkureiän tuuletusta (ja kotelomassan
asennusta) varten.

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99651-5/20110805_004.jpg)

Ja tässä koko komeus vielä toisestakin vinkkelistä

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99654-5/20110805_005.jpg)

Huoh, voiton puolella siis. kukka miten vastenmielisiä nuo mtähommat tuppaa oleen,
ainakin korjaustarpeen selvittyä ja homman kanssa vetkutellessa, "tarttiskohan
tuollekin joskus tehdä jotain", "ei millään viittis alkaa tuotataan tekeen" ja "onko ihan
pakko jos ei halua"; mutta kun hommaan pääsee (=joutuu) käsiksi, niin purkamisesta
ja mätien poisleikkelystä kun selviää (aiheuttamatta kovin paljon isompaa ja laajempaa
tuhoa autolle tai ympäristölle), niin korjaus on melkeen mukavaa, tietysti rälläköintiä
lukuunottamatta.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 06, 2011, 13:59:00
Välistä muutakin kuin ruosteremppaa, josta muuten tänään oli melkeen rokulipäivä,
eilisen tallipäivän jälkeen puistelin vaatteita ja sain jonkin himputin roskan silmään,
olipa aika kipeä koko yön, aamulla sitten päivystykseen jossa kilttilääkärisetä rappas
sen pois ja antoi antibioottia, nyt alkaa taaa olla melkeen ihmismäinen olo.

Joo terveysjutut sikseen, asiaan. Ekaan kertaa törmäsin valmiiksi tuunattuihin palloniveliin:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99687-1/20110805_012.jpg)

Muutkin varmaan huomas heti nu maagiset sanat "with greaser", eli näissä oli rasvanippa
valmiina, ei tarttenut itse turailla

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/99690-1/20110805_013.jpg)

Kuvasta saanee selvän vaikka on pussin läpi kuvattu, ei riittäneen mun voiman ja sisu
tuota pussukkaa käsivoimin taikka hampaikka rikkoa, enjä jaksanut ottaa puukkoa.

Ohjausvarsien osia on sorvarilla työstettävänä, nyt pitäis saada aikaa ehyt lyhyemmällä
discon sektorivarrella varustettu ohjausvarsi, ja sille melkeen identtinen (+5mm pidempi
sektorivarsi, kuitenkin aika lyhyt alkup. verrattuna) varaosa, ja hätävara-varaosaksi
jää vielä se alkuperäinen rangen orkkis täyspitkällä sektorivarrella oleva ohjausvarsi.

Raajärvellä naposahti ohjausvarren sovitusosa poikki, loppuaika ajettiin sitten hitsatulla
palikalla, mutta ei sellasella korjauksella arvaa ajella vakituiseen, vaikka tosi hyvin
tulikin tehtyä, ammattimiehen toimesta (lue: en siis itse toheltanut sen kanssa).

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 11, 2011, 15:32:44
Tuore leima on aina iloinen asia!

Virallisia merkintöjä ei tullut, eli puhtaasti läpi, mutta suullinen kysymys olkatappien välyksistä. Lähes maailman viisain insinööritaidon monilahjakkuus on varmaan suunnitellut volvon porttaaliakseliin laakerittomat olkatapit, ja kirsikaksi kermavaahtoon vielä unohtanut suojata alapään veden ja hiekanjyvästen raivokkaita hyökkäyksiä vastaan.

Olkatappiin tulee siis välystä tosi helposti ja nopeasti, jos autolla ajaa.

Toinen toimenpiteitä vaativa juttu on jarrupalat, ovat kuluneet kahdessa vuodessa noin puoleen, eli männät ovat jo jonkinverran ulkona. Pitää vaihtaa uudet palat että saa männät mahdollisimman sisään. Samalla vois vaihtaa jarrunesteet, on ne kuitenkin ehtineet jo imeä kosteutta.

Kilometrejä autolle ei ole kovin paljon tullut (viissataa?), joten ajourien laadulla liene oma osuutensa jarrupalojen kulumiseen, suurimman osan kilometreista jarrut ovat pyörineet kurassa.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: nuuni - Elokuu 21, 2011, 17:21:30
minulla myös jarrupalat rangessa kuluu nopeasti. maastoajo kuluttaa niitä nopeesti
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Lokakuu 20, 2011, 07:53:10
Valoteline näyttää nyt tälle:

(http://stiletti.wipsl.com/gallery/d/96900-2/20110425_003.jpg)

Eka oikee testi viimeyönä etsinnässä, oikeestaan noilla näkee ihan kohtuu hyvin. Vilkku oli mukana kans
(tulee tuohon mustaan peltilätkään magneetilla) mutta se enemmän häiritsi, otin nopeesti pois päältä.
Ajattelin että pimeessä metässä auto näkyy muutenkin, katolla oli valoa päällä joka suuntaan.

Nordiccien valokuviossa on paljonkin toivomisen varaa, mutta määrä korvaa laadun tässä(kin) tapauksessa.

Senverran nopeesti löytyi etsittävä, että laturin kestotesti jäi kesken. Kaikki valot päällä jännitteet tais kuitenkin
olla jotain 14V tienoilla, eli discon orkkislaturi hoitaa hommansa hyvin.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 10, 2013, 16:57:46
Jaahas, eipä ole tätäkään tullut liian usein päivitettyä, mutta laitetaan ny sen verran, kun oli vähän töisevämpi homma tossa yhtenä päivänä:

(http://ptl.kapsi.fi/gallery3/var/resizes/range-misc/Talvi-ja-kev%C3%A4t-2013/WP_000172.jpg?m=1357818026)

Kuvassa on osa pultinaukaisuvälineistä, purin Porttaali-Rangen vanhasta ylä-takaluukusta lasia pois. Ne alakulmissa olevat kulmaraudat piti aika tiukkaan ruuveista kiinni. M5 ja M5 pultteja, jotka jotakuinkin kaikki katkes kierteen sisään. Vähän sinnilläkin irroittelin ne, hiukka myös testiä sille että mikä toimii (ja mikä ei), joskus varmaan tulee tiukempikin paikka. Vaikka tuskin ihan noin pieniä pultteja kovin monesti tarttee hitsaamalla houkutella ulostumaan.

Se takalasi tarvitaan toiseen kehykseen, jonka "joku" ajoi moottorinosturin läpi tässä yhtenä kesänä. Nosturi oli vahvempi, lasi antoi periksi. Jonkunverran oli pikku sirpaletta takakontissa imuroitavaksi.

(http://ptl.kapsi.fi/gallery3/var/resizes/range-misc/Talvi-ja-kev%C3%A4t-2013/WP_000169.jpg?m=1357818068)

Iskumeisselin teriäkin meni muutama, tässä kuva niistä joita pitää hommata lisää. Näitäkin meno molempia useampia.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: kimlahti - Tammikuu 14, 2013, 11:06:41
Löytyikös tuohon mitään erityisen hyvää menetelmää? Noita pikkuruuveja kun tahtoo katkeilla sinne sun tänne.  ::)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 14, 2013, 21:16:23
Mun menetelmä on kuvattu tuossa yllä; eli eka iskumeisseliä, tuosta takaluukusta irtos noin puolet ruuveista/pulteista näin. Loput hitsaamalla mutteria nokkaan, sitkein tapaus tais tarvita kymmenkunta mutteria ennenkuin antautui. Tunkeumaöljyä koitin jossain välissä hieman lotrata, ei tietoa auttoiko.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: nuuni - Tammikuu 15, 2013, 08:57:33
mä aukasen kiinni jumineita ruuveja, siten että hakkaan pienen hylsyn kiinni kantaan, sitten vääntö
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 21, 2013, 07:58:20
mä aukasen kiinni jumineita ruuveja, siten että hakkaan pienen hylsyn kiinni kantaan, sitten vääntö

Helppoahan se on, jos ruuvissa/pultissa on kanta, mihin sen hylsyn saa kiinni, ja jos ruuvi/pultti ei mene poikki.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 25, 2013, 10:01:59
Päivitetään tätäkin hieman, vaikka autolle ei sinällään ole mitään ihmeellistä tehty.

Yhden lumessakahlausharjoituksen tiimoilta alkoi etu-akseli elämään sen erran, että jakarien puslat meni vaihtoon.

(http://ptl.kapsi.fi/gallery3/var/resizes/range-misc/Talvi-ja-kev%C3%A4t-2013/WP_000632.jpg?m=1366876860)

Kaikki oli jotakuinkin tollasia, eli keskitappi oli tehnyt vähän tilaa ympärilleen, ja akseli pääsi ikäänkuin hölskymään, käsijarru päällä kun vemputti pakki-dee-pakki-dee-... niin akseli pyörähti silmin havaittavasti.

Nämä jä varalle hyllyyn, hyväthän näistä vielä tulee kun hommaa soppelia putkea millä saa tuon välyksen pois, ihan ehyet kun olivat muutoin. Paikoilleen meni uudet samanlaiset, nämä on kuitenkin toimineet hyvin useamman vuoden, eli ohat hyvin haukkuneet hintansa, ei porttaaliakseleiden ja mukavan kokoisten allterrainien kanssa voi olettaakaan että tuollaset osat kestäis ikuisesti.

Puslia vaihdellessa huomasin että kuskin puolelta edessä oli iskarin puslat hävinneet alapäästä, onhan sekin saattanut vähän jossain kolista mutta kumma kyllä ei ole vaikuttanut ajettavuuteen tiellä eikä maastossa. Turhia vissiin ovat nuo iskarit, tai ainakin niiden puslat?

Ja sit tei eilen ison tai ainakin tärkeän remontin, vaihdoin läppärin virtalähteen. Läppäri on siis Nokia Booklet, mikä lie nyrkkipaja kun ei lippulaivatuotteeseensa ole vaivautunut valmistamaan autolaturia. Käytössä on ollut joku jenkeistä tilattu virtalähde, jotakuinkin ainoa tällä pallolla mitä kaupataan just tohon läppäriin sopivaksi. No, se meni kuitenkin särki joskus loppuvuodesta, ja laitoin tilalle pikku siniaaltoinvertterin (150W) ja normi verkkovirta systeemit.

240V ja maastoauto ei kuitenkaan ole minusta hyvä yhdistelmä, niin katselin korvaavia 12V virtalähteitä, ja löytyihän sellanen jossa oli 19V ja Nokian läppärin 4.0/1.7 mm liitin:

(http://img.dxcdn.com/productimages/sku_93903_5.jpg)

Eli tollanen: http://dx.com/p/1-0-led-100w-universal-car-home-laptop-power-adapter-w-8-adapters-usb-power-port-93903
Tällä vois latailla vaikka ipadia ja muita tabletteja, USB-liittimestä saa speksien mukaan 2A (10W).

Tuntui toimivan sekä 12V DC että 240V AC, joten "pulttasin" paikoilleen:

(http://ptl.kapsi.fi/gallery3/var/resizes/range-misc/Talvi-ja-kev%C3%A4t-2013/WP_000640.jpg?m=1366876883)

Jälleen kerran "pultteina" olivat nippusiteet, tuntuu kohta sille tämä range ei ole enää niiteillä koossa, vaan nippusiteillä.

(http://ptl.kapsi.fi/gallery3/var/resizes/range-misc/Talvi-ja-kev%C3%A4t-2013/WP_000642.jpg?m=1366876886)

Siellä se lymyää kolossaan, ja tuo läppärin telineen alumiinituki toimii tarvittaessa jäähdytysapurina. Joskus edellisen läppärin aikaan sen virtalähde oli radion kolossa, jossa tuli pidempään ajellessa hieman lämmin, kun vaihteisto on just siinä alla, ja talvella vielä lämppärikin tohisee siinä vieressä. Nyt ei pitäis virtalähteen ylikuumentua. Harmi vaan kun se hieno näyttö peittyy tuon johtonipun taakse... :-(

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: mici - Huhtikuu 30, 2013, 21:00:38
olikoha hailuoto reissu tehny pusliin välystä ;D
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 30, 2013, 21:46:41
olikoha hailuoto reissu tehny pusliin välystä ;D

Ei varmasti, oli senverran kevyt keikka, niinkuin talvi/lumisurffailut yleensäkin. Tai no palaahan niissä soppaa, mutta voimansiirrolle ja alustalle ne on kevyitä kun pitoa ei ole just ollenkaan. Ellei sitten pakkanen tapa keskikovia uretaanipuslia tavallista nopeemmin?

Nuo ex puslat on kuitenkin vetäneet autoa useamman vuoden, ja vähän väliä sitä pitoa on alterraineista huolimatta ihan sopivasti.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: mici - Toukokuu 08, 2013, 19:53:30
olikoha hailuoto reissu tehny pusliin välystä ;D

Ei varmasti, oli senverran kevyt keikka, niinkuin talvi/lumisurffailut yleensäkin. Tai no palaahan niissä soppaa, mutta voimansiirrolle ja alustalle ne on kevyitä kun pitoa ei ole just ollenkaan. Ellei sitten pakkanen tapa keskikovia uretaanipuslia tavallista nopeemmin?

Nuo ex puslat on kuitenkin vetäneet autoa useamman vuoden, ja vähän väliä sitä pitoa on alterraineista huolimatta ihan sopivasti.

-Paavo
oliko niitä video pätkiä näytillä ku rangella ajot. :)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Toukokuu 09, 2013, 04:12:23
On niitä, mutta en ole laitanut esille vielä mihinkään, pitäis varmaan sitäkin jaksaa joskus touhuta
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 15, 2014, 20:18:00
Tänään koskin omin pikku kätösin tähän kotteroon.

Vaihteistot pitäis saada autoon kiinni paremmin kuin mitä engelsmannit on arvelleet riittäväksi. Apparin puolella oleva kiinnike on vähän arka taaksepäin repivälle voimalle (ei ole auton alla panssaria eikä heti tulekaan), joten arvelin paremmaksi porailla runkoon reiän yhdelle lisäpultille. Näin siis tein, ja helppohan sellaseen parin millin peltiin on reikiä tehdä. Vähän jäi kesken, kun tunnit tuli täyteen enkä ehtinyt hitsaamaan (+kitutunnit) putkea siihen reikään, mutta jospa homma jatkuisi huomenna.

Sitten pitäis värkkäillä vielä jotain tällaista:

Etuvinssin relepoksin ja piuhojen vaihto
Takavinssiin uusi jarru
Takaluukkuun reikä/luukku vinssille
Tankin vaihto (ja ehkä panssarointikin)
Pakoputken teko/korjaus ja uusi lambda

Ja sitenhän tällä olis taas kätevä muuttaa paljon pensaa pakokaasuiksi.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 13, 2014, 18:01:13
Lambda-anturin sensorikin vaihdettu, ja pakkohan se on uskoa että huono kylmäkäynnistyvyys johtuu saituudesta. Eli ei saa tarpeeksi soppaa, seokset heiluu jossain 16 nurkilla sitten kun jää käymään (2-3 starttia kun ei koske kaasuun). Ja kiihdytysrikastuksia pitää lisätä roimasti kans, kun pedaalia polkasee vähän reippaammin niin seokset käy hetken tosi laihalla.

Saakeli kun harmittaa, ennen se toimi niin hienosti ja nyt päin prinkkalaa. Tieto lisää tehtävälistan pituutta. No, palaa se tämä uusikin anturi jollain aikataululla, niin pääsee taas tämänkin suhteen autuaille tietämättömyyden pumpulisaarille.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 19, 2014, 16:00:24
Alkas oleen taas ajokunnossa tämäkin rottelo. Pakari siis tehty loppuun, ja etuvissillä on uus relepoksi.
Pari paksumpaa piuhaa piti tehdä uusiksi, ja ohjauksiin lyhyt adapterivälijohto ja hyvin toimii taas.

En oo vieläkään saanut päätetyä että onko se uus äänenvaimennin hyvä vai huono, äänet on ehkä
vähän paremmat kuin alkup. vaimentimella. mutta ainakaan sisällä hallissa ei kuulosta läheskään
yhtä hyvälle kuin esim. Jyrkin rangessa muistaakseni on. Parempo kokeilla sitten joskus tilanteessa
miten parkuu, vai tuleeko kaasunkin kans vaan vaimea pörr.

Harmi kun vähän myöhästy päästäisajoista, toisaalta ihan hyvä että ei oo kamalaa stressiä enää
kaikista tapahtumista joihin olis "pakko" päästä mukaan, taitaa olla kiintiö lyhyistä yöunista ennen
ajoja jo melko täynnä.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Kesäkuu 15, 2014, 20:53:28
Tämäkin kosla oli ajossa viikonloppuna. Hietasaaressa ajelin ehkä neljä kilsaa yhteensä. Pensakin pääsi loppumaan, onneksi oli vajaa kymppi kannussa mukana, että pääsi perille.

Takalukko ei vuoda yhtään, etulukko vuotaa välillä reilustikin. Tutkin hallille päästyä letkuja ja mittailin vuotoa eri kohdista, ja aloin vaihtamaan lukon alipainekelloon lipposelta ostettua pantaa, joka takalukossa jo onkin. En vaan saanut sitä itsekseni paikoilleen, kädet loppu kesken, jospa huomenissa apulaisasentajan kanssa onnistuis paremmin.

Tankki pitäis vielä vaihtaa ja suojata, ja uusille pikkurampeille vois viritellä jonkinlaisen paikan takakonttiin.

Kaaret on pitkästä aikaa paikallaan, takatuet vaan piti tehdä uusiksi. Takapenkit otettiin pois, ehkä just senverran keveni kuin kaarista tuli lisäpainoa.

Takavinssissä (Warn HS9500 paikallaan nyt) on alkuperäinen mootori kunnostettuna, kuulostaa sille että se ottaa jengaa ihan simona, mutta totuushan selviää sitten kun sen kanssa pääsee tositoimiin. Se uudempikin moottori taitaa taas toimia, perus tyyppivika eli maadoitusvamma. Takavinssin naru tulee luukusta läpi, enää ei tartte vinssailla takaluukku auki.

Auton alla on suojaa, vanhoja tojotan lehtijousia oon sukseksi laittanut vaihteistojen alle, jospa ne kivet ja kannot liukuis helpommin paremmin auton ali.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 13, 2014, 07:55:56
Pientä päivitystä tähänkin, taas on saatu kerättyä vähän tallitiimaakin, mutta joku ajosessio on jäänyt väliin kun ei oo muka ehtinyt, ja onhan se autokin ollut ajokunnoton välillä kun on polttoainetankki ollut irti.

Etulukon pieni vuoto ei korjaantunut aftermarketpannalla. Pitää seuraavaksi vaihtaa magneettiventtiili.

Tankki vaihdettu (uudet hilut sisälläkin) ja suojattu, pirskatti auton paino lisääntyi ainakin 20 kilolla + mitä mahtuu ainetta tankkiin enemmän.

Pikkuramppien sisäkiinnitykset on kasaamista vaille valmiit, vähän ehkä pitää sotkea vielä maalillakin. Nyt kesällä ei tartte katolle mitään (paitsi antennit), ja syksyllä/talvellakin valotelineen kanssa voi pitää ramppeja tarvittaessa mukana, jos takapenkiä ei tarvita.

Seoksiin en vieläkään oo koskenut, näin helteillä kylmäkäynnistysrikastukset ei kamalasti nappaa.

Takavinssissä on uus jarru, mutta tuskin se warnissa mitään vaikuttaa. Se Xdynan moottin pään levyjarrusysteemi on kyllä hieno ja toimii hyvin.

HUOMENNA VIIKOKSI RAAJÄRVELLE! :-) :D

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 21, 2014, 10:34:48
Viime viikon jäljiltä tehtävälistalla ainakin seuraavaa:

- kuskinpuolen takarenkaan huolto, vuotaa nyt melkoisesti
- syylärin vaihto tai ainakin perusteellinen puhdistus (irtaallaan)
- etujakarien akselipään puslien vaihto, taitavat olla vähän rikki
- lällärin mikin pidikkeen rasvaus, kitisee ikävästi heiluessaan
- olkatapit vois shimmailla vähän tiukemmalle tai ainakin tarkistella
- voimansiirron öljyjen tarkistelu ja rasvanippojen läpikäynti

Ja kun pääsee puhtaan auton alle niin listahan saattaa pidentyä, mutta
en oikein usko isoihin ylläreihin, niin tavallisen hyvin kottero taas toimi.

ISO kiitos Esalle varaosa-avusta, saatiin range viivalle toiselle päivälle
ja vaihtensiirto pelaa hienosti. Oli muuten tosi jumissa se vanha vaijeri.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: khonkonen - Heinäkuu 21, 2014, 18:19:46

- lällärin mikin pidikkeen rasvaus, kitisee ikävästi heiluessaan


Isot on ongelmat ja korjattavat kohteet!  ;D ;D
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 21, 2014, 19:50:58

- lällärin mikin pidikkeen rasvaus, kitisee ikävästi heiluessaan


Isot on ongelmat ja korjattavat kohteet!  ;D ;D

Aina tulee jotain mieleen kun puskee menemään viikon yhteen soittoon.

Iso tai pieni, niin jotain sille tarttis tehdä. Ikävä vikinä muuten melko hiljaisessa autossa. Rasvauksen vaihtoehtona mikin pidikkeen vaihto, nyt siinä on sellanen peltilipare halppis, löysin englannin ebaysta kunnollisia ja tilasin niitä muutaman joku aika sitten.

Taitaa se vikinä kuulua videollakin auton keinuessa, noin kohdassa 00:06? https://www.youtube.com/watch?v=iKlVtQ-Vq58

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 22, 2014, 20:59:28
Etulukon vuoto tuli korjattua jo Raajärvellä, muuten ei olis ollu kiire mutta joku kirras kalvon niin tiukalle että se meni paskax ja jotenkin sitä etulukkoakin välillä koki tarvitsevansa joten pajoitettiin se sitten Petterin kans pelipaikoilla kuntoon. Kun oli jo totuttu remontti-iltoihin, edellisenä siis ehjättiin vaihteensiirto. Kiitokia vielä kerran Esalle isosti. Sitten tarvittiinkin enää vain vähän takanarun parsimista ja LT2015 aikaiset remontit oli paketissa.

Takarenkaan vuodon korjasin tänään, oli melkoisesti kantoa renkaan ja vanteen välissä, mutta nyt ne kannonpalat ja isänmaat on kaikki hallin lattialla. LIsäksi puhaltelin sisustan paineilmalla puhtaaksi, tai siis ainakin vähemmäksi havunneuloista ja männynkävyistä. Kuivumassa olevaa rahkasammaltakin kopista löytyi riittämiin. Pieniä mutapaakkuja oli kans muutama, ja niiden kaverit tietty kans.

Vähän jäi päivä kesken, tarkoitus oli rasvata se lällärin mikin kitinä pois, mutta loppui tunnit.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 18, 2014, 04:37:08
Viime viikon jäljiltä tehtävälistalla ainakin seuraavaa:

- kuskinpuolen takarenkaan huolto, vuotaa nyt melkoisesti
- syylärin vaihto tai ainakin perusteellinen puhdistus (irtaallaan)
- etujakarien akselipään puslien vaihto, taitavat olla vähän rikki
- lällärin mikin pidikkeen rasvaus, kitisee ikävästi heiluessaan
- olkatapit vois shimmailla vähän tiukemmalle tai ainakin tarkistella
- voimansiirron öljyjen tarkistelu ja rasvanippojen läpikäynti

Ja kun pääsee puhtaan auton alle niin listahan saattaa pidentyä, mutta
en oikein usko isoihin ylläreihin, niin tavallisen hyvin kottero taas toimi.

ISO kiitos Esalle varaosa-avusta, saatiin range viivalle toiselle päivälle
ja vaihtensiirto pelaa hienosti. Oli muuten tosi jumissa se vanha vaijeri.

-Paavo

Lämpövaivoihin löytyi syypää, flektin visko oli moro. Puhaltelin syyläriä paineilmalla, ja uudella viskolla ilma liikkuu aika paljon paremmin.

Kierrätin ajolämmintä konella paikoillaan muutaman minsan 5krpm, kierroksillä lämmöt oli 93, ja sitten tyhjäkäynnille lastettua piikkasi hetkeksi 97, laski sitten aika nopsaan 89 mikä lienee OK jos/kun termari on 88.

Jakarien puslista oli kolme ihan muruina (kirjaimellisesti, sentin-parin silppua), ainoastaan yksi oli ehyt. Vaihdettu tilalle samanlaiset keltaiset britpart-paskat kun ei ollutkaan muuta hyllyssä.

Takarenkaan sisäreunasta oli yrittänyt puu mennä sisälle, aika nätti oli puhdistaa.

Lällärin mikki sotketty rasvaan, en kitise ainakaan entiseen malliin.

Eli jotakuinkin ajokunnossa taas.

Olkatapit saattaa (taas) jäädä tiukkomatta, ellei hirvittävä motivaatiopuuska iske. Mutta ei passaa kaikkea remontti-intoa tuhlata tuohon, woblaus on kuitenkin aika pientä, pitää näköjään kohta alkaa suunnittelemaan akseliremppaa, molemmat apparin puolen pyörännavat näyttää vuotavan vähän vaseliinia ulos ulommasta laakerista, yleensä on tarkoittanut sitä että stefa on särki ja sitten heti kohta laakeri alkaa olemaan jotain muuta kuin uudenveroinen.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 23, 2014, 18:16:16
Yllätin itseni ja shimmailin olkatapit. Apparin puoli 0,1 ja kuskin puoli 0.3 milliä pois. Silleen sopivasti nahkeat tuli.

Huolsin myös kaikki pyörännavat eli puhaltelin jarrulevyjen jäähdytyskanavat puhtaaksi Keltalan savesta. Nyt vajaan parin vuoden jälkeen alka olla se savi aika vähissä,

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Elokuu 30, 2014, 19:12:00
Josko sitä koittais siirtää leiman umpeutumisajankohtaa lähiaikoina.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: petri r - Elokuu 31, 2014, 15:39:17
En tiedä missä päin meinaat käydä leimaamassa, mutta ainakin Kempeleen Zateliitin konttorilla oli viimeisen päälle asiallinen kohtelu Mersun kanssa, keskittyivät oleelliseen ja muutenkin tuntui olevan "ymmärrystä" harrastuskalustoon.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 01, 2014, 20:34:08
Putaalla valtion konttorilla saatiin tänään aamusta lykättyä vuosikatsastuksen pilaantumispäivämäärää kolmesta meidän perhekunnan autosta (tai "autosta"), tämä portaalikikotin mukaanlukien. Loput kax oli sivili-Range (joka sai suullisen huomautuksen vuotavista takavaimehtimista, pitää tilata uudet) ja Petterin sutsuki, joka sai suullisen huomautuksen pienestä puutteesta, oli unohtunut yksi osa ruuvata takaisin paikoilleen remontin jäljiltä.

Maasto-rangen otteeseen tuli lisää merkintöjä, kaaret ja istumapaikkoja pari pois, eli takana on vaan yx jakkara, ja sekin lensi heti leiman jälkeen lepikkoon, oli ihan riittäväh homeinen oltuaan ulkona sateessa muutaman vuoden. Pitää hommata uus tai ainakin hajuton tilalle.

Myös tuolla konttorilla on suhtautuminen ollut lähes aina oikein asiallista, ja mukavan ystävällistä. On huomatttu vioistakin, mutta aiheesta.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: nuuni - Syyskuu 08, 2014, 17:29:20
käyn aina Kempeleen autokatsastuksessa! On asiallista katsastusta! Käyn jatkossakin!  mm. vinkkasivat Jakari korjaamosta, kun siellä on kaasutin rangen päälle ymmärtävä mekaanikko... Katsastuksessa antavat ihan aiheesta korjauskehotuksia tai hylkäävät!
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: 4x4_88 - Syyskuu 10, 2014, 16:14:58
käyn aina Kempeleen autokatsastuksessa! On asiallista katsastusta! Käyn jatkossakin!  mm. vinkkasivat Jakari korjaamosta, kun siellä on kaasutin rangen päälle ymmärtävä mekaanikko... Katsastuksessa antavat ihan aiheesta korjauskehotuksia tai hylkäävät!
Jakari korjaamosta oon kuullu vaan huonoa. Tosin vain toisen osapuolen kautta mutta kuitenkin...
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 12, 2014, 05:37:45
Mä tiedän kans yhden korjaamon, joka tekee melko paljon Rangen huoltoja ja korjauksia. Putaalla päin. Mutta auki miten sattuu ja muutenkin paska. :-)
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 20, 2014, 11:22:44
Jyrkin syytä, ulkomaanmatkaa pukkaa...

Eli renkaat menee viilleltäviksi.

http://www.kmdack.com/index-2.php 150 kurnua pala (15€), Oulun Point-S (-> Lapin Kumi Tornio) halusi kolmekymppiä,
ja iloinen ostosreissu raskaan peräkärryn kanssa olisi jäänyt kokonaan väliin. Renkaat olis muuten kulkenut kuorkilla paremmin,
mutta helpompi hallin lämpinmässä kaivella kivet kuvioiden välistä pois, ettei siitä tartte maksaa rengasliikkeelle tuntihintaa.

Pokkereita ei ehkä saa työstettyä kuvion takia ainakaan koko leveydeltä,
mutta kuorkin takarenkaat (edessä on nastat) ja suitsukkeen mutsillat ainakin.

Pitää sitten laitata rengasleikkuria ja lisätä sillä pokkerien mahtavaa sivuttaispitoa.

Viikolla tuli myös investoitua pakkaskäynnistykseen seittemänkymppiä:
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/46612/dbsnt/Autobil-FP950C-700-W-230-V-aggregaatti-generaattori

Iloisesti pärisee, ja jaksaa myös korkin lohkikseen työntää vajaa parisataa volttia,
ilmeisesti kuorma on tuolle piskuiselle vähän reilu, mutta ei se kuitenkaan vielä
koekäytössä levinnyt.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Mikko - Joulukuu 20, 2014, 17:23:26
Melkein kuin webasto, mutta seitsemällä kympillä. Houkutteleva vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 23, 2014, 17:00:30
Parempi ko webasto, veppikaupan pärrällä voi keittää kahvitkin, siis jos sattuu olemaan verkkovirtatoiminen kaffenkeitin muassa.

Ruottinreissu takana, vajaa tunti KM Dackin hepulla meni rengassarjaan, eli 3½ tuntia yhteensä.
Soppelisti ehti nauttia Ikean lihapullista ja kiertää pari muutakin kauppaa, naisväki oli tyytyväisiä.

Pyysin hyvää talvipitoa niin resepti oli 7mm välein 7mm syviä viiltoja.
AIka näyttää miten toimii, mutta odotusarvo on suhteellisen korkealla.

Pokkereissa viillot ei ylety ihan sen reunimmaisen nappulan kärkeen,
olivat vissiin katelleet kuinka ne on syöpyneet ja varmaan aatelleet että
antaapa olla, ei heikennetä sen kasassapysymismahdollisuuksia enää.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 05, 2015, 20:06:53
Moottorikin käy taas, kun vaihdettiin sytkävahvistin (ja varulta puolakin).

Kohtuu hyvä parannus pitoon tuolla saippauksella. Jääradalla kokeiltuna
voima ei riitä enää sutimiseen täyskaasukiihdytyksessä, ja jarrulle kun
pomppaa niin tullilasi alkaa imemään nenää aika tehokkaan tuntuisesti.

Sivupitoa ei saatu testattua viikonlopun aikana, mutta renkaat vois silti
pilata leikkelemällä paloja kuvioleikkurilla.

Lauantaina tuli kahlattua hangessa, muutaman kilsan matkaan meni
pyörein luvuin sata litraa bensaa, toki ajettiin se pätkä kolmeen kertaan.

Mutta luulis että on aika vähän karstaa koneessa ja putkistossa nyt.

Koettiin pieni ihmekin, puolimetrisessä pakkaslumessa ajeltiin myös
ryömimällä, paikkapaikoin lumen sai pakkautumaan pokkerinkin alle.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 13, 2015, 06:32:25
Eilen valmistui auto Lapland Trophyyn, huomattavasti parempi ajoitus kuin jonain aiempana vuonna.

Jarrunesteet ja -palat (+mäntien herkistelyä, 1tkm huolto siis), renkaiden paikkausta, lukkojen merkkivalojen anturien vaihto, moottorin korjaus (puolalta lähtevä korkeajännitejohdin paikalleen), rasvanippojen läpikäynti ja kaikkien liukasteiden määrän ja värin tarkistelut.

Etuvinssin korjaus, eli naksuttelua ees ja taas että lähti pyörimän, xdynan levyjarru ruukaa hieman jumia kun saa kuivua tarpeeksi hyvin. Ja akkujen lataus. rengaspaineiden tarkistus, bead-lock pulttien tarkistus (muutaman korjaus/vaihto, kymmenkunta oli löysällä). Karttakoneen päivitykset. Ohjausvarren tarkistus ja säätö, varaosavarren kasaus.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 30, 2015, 13:04:26
Eilen saatiin taas vuosi ajoaikaa lisää tähänkin rotteloon. Ainoa (suullinen) huomautus tuli rekisterikilven valoista, ja tämä asia korjattiin heti samalle päivälle.

Ohjaus vaatii seuraavaksi toimenpiteitä, se panhardin rungon pään tuki pitää tehdä parempi, ja simpukalta päin ekassa pallonivelessäkin "saattaa" olla "pieni" välys.

Jospa sitä onnistuis keräilemään pari puuttuvaa motivaation palasta, niin autohan ois kohta taas valmiina uusiin rientoihin.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 01, 2015, 17:30:55
Uusi panhardin tuki veistetty ja paikallaan. Vanha painoi 1.35 kiloa, uusi 4.05 kiloa,
eli 3x painoa varmaan tarkoittaa ainakin 3x kestävyyttä? Vanhassa rikki mennyt
pelti (pultin kanta ui läpi) oli kuusmillistä, uudessa on vastaava kohta kymppiä, kun
ei 15 senttiä leveää lattaa tai riittävän kokoista levynpalaa ollut hyllyssä kasimillisenä.

Uudet jouset joka nurkassa, takana nousi 5 senttiä ja edessä reilun kolme. Vähän on
enempi sisäänjoustoa nyt, josko kärsis pompputiellä ajella kävelyvauhtia lujempaa?

Painuuhan nämäkin varmaan jonkun verran jotain tahtia, ja hyvä niin, nyt vähän turhan korkea.

Laitoin vihdoin ja viimein paikalleen myös ne uudet korkeat stopparikumit, niin sai
huonekaluputkella korotetut vanhat siirrettyä "hyvin sisäänajettujen varaosien" hyllyyn.

Tai tuolla auton ympärillähän ne lojuu vielä lattialla, mutta jahka seuraavan kerran siivotaan
niin johonkinhan ne tulee talletettua, ei kait sitä arvaa toimivia osia roskiin heittää.

Etuvinssiä lähimpänä oleva akku on kans vaihdettu, se kun poksahti halki joika kyljeltä
OuluZonessa kilpureita hinaillessa. Oikeammin, siitä makkarakopilta starttaillessahan
se meni, ja Motonet vaihtoi uuteen vaikka takuu oli loppunut reilu vuosi takaperin.

Oon vissiin kantanut sinne tarpeeksi rahaa, tai eivät halunneet kovin isoa älämölöä
pahasti viallisesta tuotteesta. Propsit kuiteski Motonetille, ei tarvinnut äkistä yhtään.

Läppäriin ajettu taas wintoosan päivitykset, ihan himppasen muuten otti aikaa kun se
bookletti ei ole ihan mualiman nopein tietokone. Eikä edes toiseksi nopein. Mutta ajaa
Ozia ja MegaTunea ihan tarpeeksi hyvin, ja käy akulla 8-12 tuntia jos sattuu joskus
virtalähde hajoamaan, niin ei heti tule eksy.

Kuorkissa tuore leima, eli viimenkin tämän vuoden kaksastuksista tehty. Johan tässä
on parin kuukauden sisään puolenkymmentä autoa käytetty syynissä, riittää jo.

Se simpukalta päin eka pallonivel pitäisi vielä vaihtaa, ja sitten auto olis ajokunnossa,
renkaat ja lokarin levikkeet tietty tarttee vielä asemoida paikoilleen kans.

Ja jämerämmät istarit vois hommata jos budjettia piisaa, jotenkin löysän oloiset jo nuo
nykyiset, vaikka on olleet paikallaan vasta reilun vuoden tai jotain, kilsoja ei kuitenkaan
ihan kamalasti ole kertynyt. Josko nyt raskis katsella muuallekin kuin hinnastojen alapäähän?

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Helmikuu 15, 2016, 20:02:34
Eilen käytiin Keminmaassa ajelemassa ja hyvin toimi taas kuten Kurtaneen kisassakin, etuvinssin jarru kaipaa pientä hoivaa kun luistaa, olisko vaan menny liukasteet väärään paikkaan, jossain kohtaa tais auto vähän kallistellakin. Vinssissä on kyllä edelleen täysi voima ja nopeus tallella.

Jäi vahtamatta se simpukalta päin eka pallonivel kun ei siinä oikeestaan välystä ollutkaan, sektorivarsi on löysässä simpukan pystyakselissa. Ihme homma miten on voinut päästä löystymään, mutterissa oli lukitus paikallaan ihan hyvin. Olisko ollut maalia tms. pooreissa ja sitten "kevyessä" rasituksessa ne on hieroutuneet sieltä pois? Poorit oli akselissa ja sektorivarressa hyvät, ei mitään huomautettavaa edes kriittisessä tarkastelussa.

Jämerämmät iskarit pitäis kyllä vielä hommata, nyt alusta tuntuu erittäin mieluisalle, etupää joskus pohjaa isommissa röykyissä, mutta ainakin entiseen verrattuna alustaa voisi kuvailla jopa urheilulliseen ajoon sopivaksi. Joka selkokielellä tarkoittaa sitä että voisi ehkä olla teoriassa mahdollista että autolla pääsisi myökkelikössä kovempaa ko ... kottikärryillä joissa on iso betonilasti.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Maaliskuu 06, 2016, 19:44:09
Nonni, nyt on joka nurkassa uudet vaimentimet. Tälläset Halmeen Jarno sai mulle kaupattua:

http://www.4x4parts.fi/etu-akselille/13030-hd-etuiskunvaimentimet-vakio-land-rover.html
http://www.4x4parts.fi/taka-akselille/13031-hd-takaiskunvaimentimet-vakio-land-rover.html

Käteen tuntuivat aika jämeriltä, mutta totuus selviää sitten joskus ajellessa. Auto on nyt seisonnassa
niin ei päässyt heti rälläämään.

Etuvinssi purettu, hyvässä kunnossa oli, rasvat oli jotain öljyn ja vaseliinin väliltä. Olisko mitään
vaikutusta sillä että vaseliinin sekaan lurautettiin reiluhko annos peräöljyä ja toinen ATF:ää?

Vinssin jarrussa ei ollut rasvaa, mutta sellaista pölyntapaista epäpuhtautta jonkun verran.

Kasataan uusilla kitkapinnoilla niin luulis että tulee taas hyvä.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Huhtikuu 02, 2016, 07:13:22
Vanhempi xdyna kasattu ja asemoitu keulille, uudempi vielä purettuna, odottaa rasvaa ja kasausta. Tuli ihan
hemmetin hiljainen, olisko planeettojen peräöljyssä liottelu vaikuttanut, tai se että vaseliini oli sellasta hempeän
punaista väriltään.

Pienet koeajot tehtiin sen kunniaksi ettei päästy pääsiäisajoihin kuormurin oikutelleen nelipiirisuojaventtiilin takia.

Ei ainakaan pahaa sanottavaa uusista vaimentimista, ei vaan löytynyt tarpeeksi nopeasti ajettavaa pomppu-uraa,
niin ei päässyt kunnolla röykyttämään. Mutta aika hyvälle siis vaikuttaa näin pienen testin perusteella.

Kuskinpuolen molemmat renkaat vuotaan vähän, vois käyttää irti ja tarkistella mistä välistä ilma karkailee. Mutta
vuotaa niin vähän (0.1 kiloa kuukaudessa) että vähän laiskottaa.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Heinäkuu 21, 2016, 12:42:18
Siitä huolletusta vinssistä paloi hiilisilta, virta oli mennyt ilmeisesti vaan yhden hiiliparin kautta.

Korjaavat toimenpiteet suoritettu (uusi moottorin pääty) ja nyt vinssi toimii hyvin, tällä nykäistiin narukin poikki, eli ilmeisesti voimaa on. Varavinssikin kasattu ja koeponnistettu irtaallaan, tuntuu toimivan.

Uudet vaimentimet on saakelin hyvät! Loppuu kuskilta kantti ennen kuin alusta alkaa rajoittamaan vauhtia.

Jakareiden akselinpään puslat pitää taas vaihtaa, ja ohjauksen eka pallonivel (sektorivarren päässä). Edit: se raidetangon suoja on kans oikaistavassa/vahvistettavassa kunnossa.

-Paavo
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Syyskuu 25, 2016, 13:01:54
Jakareiden akaselinpään puslat vaidettu, tai itseasiassa vaan yx puolikas, loput olikin vielä ehyitä.

Ja se ohjauksen eka pallonivel (sektorivarren päässä) on vaihdettu kans. Rasvanipan laitoin siihen myös.

Ja leimallakin on käyty, normisettiä eli huomautuksitta hyväksytty.
Samaan syssyyn tuli leimattua siviili-range, eipä ollut siinäkään mitään huomautettavaa.

Seuraavaksi vois tehdä uuden pakoputken Volvoon, turbolta vaimentimelle saakka.
Tai oikeestaan tarttee vaan tehdä siihen jousto-osaan saakka, joka on just ennen vaimenninta.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Joulukuu 27, 2016, 14:04:26
Joulukuun alun reissulla havaittiin seuraavan laisia toimenpidetarpeita:
- rolina pois moottorista: hinnan kiristin tilattu ja vastaanotettu, pitäis vielä vaihtaa
- apparin takasivuikkuna pitäis saada taas liikkumaan (aukeamaan/sulkeutumaan)
- radion (PMR) käyttöön (alkuasetukset) pitäis tehdä ohje, ja tämä on jo tehtykin
- radioon (LA) kaivatataan näppislukko, ja tämä on selvitetty, eli pitkään EMG -nappia

Kuorkkiin pitäis vaihtaa pakoputki, pissapojan letku, radio, ja kuskin puolen peili.
Peili ja pissapojan letku vaihdettu. Uusi radio saatu pukinkontista, ei vielä paikallaan.
Pakoputki sitten joskus keväämmällä ennen leimalla käyntiä.
Otsikko: Vs: Rakentelua ja remonttia: Paavon Range
Kirjoitti: Paavo - Tammikuu 15, 2017, 22:11:18
Rolina koneen etuosasta olikin vesipumppu, vaihdettu, ja samalla meni se uus kiristin paikalleen.
Oli muuten uskomattoman väljät laakerit siinä vesipumpussa, eikä vuotanut vielä tipan tippaa.

Loppiaisen reissussa kuoli kaikki kolme akkua pakkaseen, aika paskoja on Motonetin Sznajderin AGM-paterit.

Ja koska ko. putiikin asiakaspalvelu ei osaa hommaansa niin kannanpa roposeni vastedes muualle.
Kuulitteko motonetissä? Teidän liikevaihto pienenee ainakin kympin kuussa! Pitäkää tunkkinne, prkl.

Mutta koska englantilaiset autot eivät koskaan ansaitse parasta, niin hankittiin tilalle mahdollisimman halvat
akut. Tarkka mutta tieteellinen valinta osui tällä kertaa Bilteman talviakkuihin, 60e/kpl ja näitä siis 3kpl.
VTT:n testaamat valintakriteerit olivat: hinta (kallis=huono), napajärjestys ja saatavuus (heti=hyvä).

Tehtävälistalla edelleen Rangen apparin takasivulasin toiminnallistaminen, ja kuorkin pakoputken uusiminen.

-Paavo